Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Az igazi mozifeeling után kutatva

Bunkó emberek, lábtaposás, pisszegés és tömegnyomor, de mi így szeretjük.
-----

Minden alkalommal, ha moziba indulok, elönt a gyerekes izgalom. Amikor felkelek, már alig várom a popcorn illatát, a székeket, amikben sehogy sem fér el az ember, na meg a filmet, ami lehet bármennyire rossz, mégis élvezet a vásznon nézni.

Néhány éve még a csapból is az folyt, hogy az internet formájában jött el a földre az Antikrisztus, hiszen a kalózkodás (az internetes fajta, nem a tengeri) tönkreteszi majd a filmipart, és senki sem fog még csak a mozik közelébe sem menni. Aztán mégsem ez lett, azóta is évente dőlnek meg a bevételi rekordok, és a moziba járás az új aranykorát éri.

Még kedvesen és csendesen várnak a székek, de amint megjelennek az emberek, az egész átalakul egy harctérré
VB

Megtelnek a termek, még akkor is, ha magyar filmeket vetítenek

Szombaton néztem legutoljára moziban filmet, ami éppen a Tiszta Szívvel volt. Egy kicsi, önálló moziba mentünk, annak is a lehető legkisebb termébe, ami úgy 60 embert képes befogadni. Azt hittem, hogy rajtunk kívül maximum egy-két ember lesz, de nem így volt! Habár nem telt meg teljesen a terem, azért minden sorban ült 3-4 ember, kisebb tömeg gyűlt össze.

Ez elgondolkodtatott; vajon mitől szeretünk mi annyira moziba járni? Nem jobb otthon, nyugiban filmet nézni? Csak egy jó torrentoldalt kell találnunk, aztán mehet a mikróba egy adag popcorn, és mire a nasi készen van, már nézhetjük is a filmet. De persze csak a HD változatot, moziból felvett, kamerás filmeket a legnagyobb bűnök közé tartozik letölteni.

Nagyobb, hangosabb, jobb

Viszont tömegeket elnézve, nem én vagyok az egyedüli olyan, aki a vásznon szeret filmet nézni. Néhány éve a haverokkal még sikerült kifognunk olyan előadásokat, ahol a teremben csak mi voltunk, aztán az ilyen esetek egyre kevesebbszer fordultak elő, az elmúlt egy évben pedig egyszer sem. Jobb a műsorelosztás, vagy tényleg többen járunk moziba?

Nézünk, mint a moziban
Giphy

A választ talán a kasszasikerekben kell keresni. Az amerikai filmstúdiók több pénzt ölnek a filmekbe, és egyre jobban odafigyelnek arra, hogy az emberek még élvezzék is azt, amit néznek. Mostanában többen adnak a filmkritikusok szavára, ami az internet megjelenése előtt még nem sokat jelentett. Na meg ott vannak a neten terjengő spoilerek, amik elől csak úgy tudsz elmenekülni, ha minél előbb megnézed a filmet.

Ilyen emberek mindig vannak
Giphy

Van annak egy varázsa, ahogy átverekeded magad az embertömegen azért, hogy megvehesd a jegyed és kifoszthasd a büfét. Vagy annak, amikor sorban állsz a bejárat előtt, és a szíved dobban egy nagyot, amikor a jegykezelő leszabja a jegyed végét. Végül csak bejutsz a vetítőterembe, és megcsapja az orrod az üdítő és az olcsó folttisztító illata, amit már teljesen összekapcsoltunk a filmekkel.

Aztán végre elfoglalod a helyed, és észreveszed, hogy egy emberi zsiráf veti le magát az előtted lévő sorba, így a filmből csak egy nagy fejet látsz. De ami a legjobb, amikor 3D-s filmet nézel, és a mögötted lévő fazon nagyon kedvesen 4D-ssé alakítja neked a mozit úgy, hogy az ijesztő részeknél akkorát rúg a széked hátuljába, hogy még a veséd is beleremeg.

Az utóhatások

De valahogy csak túléljük a filmet, felkapcsolódnak a fények, akik elaludtak horkantak még egy nagyot, aztán álmosan kicammognak a teremből. Én valahányszor felállok a székemből, mindig tele vagyok popcorn morzsákkal, még akkor is, ha én nem is ettem! Nem tudom hogy történik ez meg minden alkalommal, de ez is csak hozzáad a mozi varázsához.

És végül kiérek a moziból, hunyorgok a napsütésre, vagy éppen meglepődök azon, hogy időközben beesteledett. A térdeim megkönnyebbülve ropognak, végre van elég helye a lábaimnak, majd megteszek két lépést, és minden rosszat elfelejtek. Aztán már azt tervezgetjük a haverokkal, hogy melyik filmre ülünk be legközelebb.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tovább erre az oldalra