Sokak számára a december az év fénypontja, már november végén karácsonyi lázban égnek, feldíszítik a házat, december elején megveszik az ajándékokat, minden vasárnap gyertyát gyújtanak, hangolódnak az ünnepekre, tervezik a menüt, a sütiket. Nos, én sajnos ennek épp az ellenkezője vagyok. A novemberi időjárás teljesen levisz az életről, ha tehetem, ki sem lépek az utcára, inkább a radiátor mellett melegedek. Elfelejtem feldíszíteni a szobát. Végtelenül szomorú leszek az első hópelyhek látványától. Az ünnep közeledtét a boltokban lévő feltűnően nagy tömegből érzékelem és akkor kapcsolok: ajándékokat kell vennem! De mégis mikor, a vizsgaidőszak közepén?
Ünnepi hangulatba csak a szülői házban kerülök. Persze mire hazaérek, készen vár már minden: húgom kitakarított és feldíszítette a lakást, anyukám kitervelte a karácsonyi menetrendet, a menüt, a sütiket, a házi narancslikőr már a kamrában érlelődik, mindenhol hangulatvilágítás, fahéj és narancsillat lengedez. Titokban örülök, hogy a nagytakarításból kimaradtam, de az első és legfontosabb kérdésem hozzájuk, hogy megsült-e már a mézeskalács és kidíszítették-e. Szerencsére nem számít, hogy milyen későn tudok hazautazni, a díszítéssel mindig megvárnak, mintha tudnák, nekem ettől lesz a karácsony karácsony. Ahogy hárman körbeüljük a konyhaasztalt, hófehér cukormázzal díszítünk, közben karácsonyi dalokat hallgatunk, beszélgetünk, nevetgélünk, és mint a rossz gyerekek, a tömény cukormáz felét sunyiban megesszük. Ez a pár óra az igazi ünnep.
De a mézeskalácsban nemcsak az együtt-levés az igazán jó, hanem az íze is. Édesanyám a recepten már jó tíz éve nem változtat, azóta, amióta cukrász barátnőjétől megtudta a tökéletesen megpuhuló tészta titkát. Ez pedig a következő, próbáljátok ki ti is!
Puha mézeskalács cukormázzal
Hozzávalók
:
Díszítéshez
:
A kétféle lisztet, a fűszereket és a szódabikarbónát szárazon összekeverjük, a margarint megolvasztjuk a mézzel és a cukorral. Ha teljesen megolvadt, a cukor is feloldódott, hozzáadjuk a liszthez. Összegyúrjuk az egészet a tojással és a tojássárgájával együtt. Amikor kész a tészta, folpackba csomaguljuk és hűtőbe rakjuk egy éjszakára (vagy minimum pár órára). Pihentetés után 2-3 milliméter vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 8 perc alatt megsül. Miután kihűlt, nekiállhatunk a díszítéshez vagy ha épp nincs időnk, esetleg meg akarunk várni valakit a munkával, mint engem a családom, jól záródó dobozba rakjuk.
A díszítéshez 1 tojásfehérjét 15 dkg porcukorral keményre felverünk. A cukormázat nejlonzacskóba töltjük, a zacskó sarkán pici lyukat vágunk és már díszíthetünk is. Egy éjszakát száradnia kell a máznak, addig ne érjünk hozzá és ne pakoljuk egymásra a mézeskalácsokat. Miután megszilárdul a cukormáz, visszapakolhatjuk a süteményeket a dobozba 1-1 gerezd almával együtt. Az almának köszönhetően (bár ha mindent jól csináltunk anélkül is) a tészta 1-2 héten belül megpuhul, szinte omlóssá válik. Éppen ezért nem árt időben nekiállni, hogy karácsonyra tökéletes állagú legyen.