Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A kártyák fényesek, a matricák ragadnak

Avagy miért kezd el egy 23 éves felnőtt nő Eb-s vackokat gyűjteni.
-----

Mostanra már az is tudja, hogy 44 év után jutottunk ki a futball Európa-bajnokságra, akit teljesen hidegen hagy a foci. Nem is akarom még jobban megnyitni azokat a híres csapokat, hogy még több folyjon belőlük, de mégis ezzel kell kezdenem. Eb-s Panini matricákról és kártyákról lesz bizony szó.

Amikor először megláttam őket, akkor nem igazán foglalkoztam velük, aztán ahogy egyre közeledtünk az Eb felé, kezdett furdalni a kíváncsiság, hogy mi lenne ha megnézném milyenek. Mert hát az áruházláncokban ajándékba kapott kártyákat és matricákat is mindig izgatottan nyitom ki, mert annak van egy fílingje. Ez a fíling pedig szerintem már azóta megvan az emberekben, amióta jöttek a matricás albumok és a matrica csomagok.

Mert ennek bizony nagy hagyománya van, a matricáknak itthon nagyobb, az Egyesült Államokban viszont a kártyák a menőbbek. Ezeket pedig -igaz, rengeteg pénzért- de már itthon is belehet szerezni. Mármint az eredeti, amerikai sportkártyákat.

Vissza a gyerekkorba

Először a matricás album kezdett el érdekelni. Hogy miért? Tegye fel a kezét, aki gyűjtötte a Pokémon matricákat! Na ugye. Hát az érzés hasonló. Ugyanúgy kíváncsi vagyok, hogy mi van a csomagban, és az illata is pont ugyanolyan műanyag, mint gyerekkoromban volt.

A legtöbb szülő talán azóta sem tudta kiverni a fejéből, annyiszor kellett végighallgatnia

Ki ne könyörgött volna annak idején a szülőknek, hogy hozzanak a boltból egy csomaggal? Persze csak álom volt, hogy mindet összegyűjthessem. A gazdag kölyköknek bezzeg meg volt mind. Kétszer. Nem is vigyáztak rá úgy. Vagy nem is sorba pakolták be. Ez már akkor is szentségtörés volt a szememben.

A beragasztás is ugyanúgy zajlik, mint gyerekkoromban. És igen, ez most nagyon kiábrándító lesz, de alsós kislányként is először kivettem a matricákat, hogy csak a hátlapukat lássam, sorba tettem őket, és úgy kezdtem el ragasztani. Alsósként ilyen rendszerezést... Pedig nem voltam a legrendesebb gyerek.

Meg túl jó tanuló sem, leginkább a kosárlabdázás érdekelt csak. És innen jön a kártya is, hiszen akkoriban robbantak be az országba a kosaras kártyák, de nekem ezek teljesen kimaradtak egészen addig, amíg egy este apukám nem hozott nekem néhányat. Nagy, csillogó NBA kártyák, amik ha nem keveredtek volna el, most rohadt sokat érnének az e-bayen. A focis kártya egyébként még ezért tetszett jobban. Mert csillog. Csakhogy lányoskodjak is egy kicsit.

Hiába ér sokat, úgysem adod el

És valóban, a kártya és matrica biznisz ma már az interneten zajlik, ahol én is nézegettem, hogy egy-egy kezembe akadt kártya mennyit érhet. Aztán a nővérem megszólalt, hogy olyan mindegy, úgysem adom el. És tényleg nem. Mert visszarepít a gyerekkoromba, és tudom, hogy ez a hangulat is belém ég majd. Hogy kiterítem a kártya és matricagyűjtő albumot az asztalra, hogy egyesével belerakom a dolgokat a jó helyre, közben a párom csak mosolyog rajtam. Hát merne mást, én is segítettem neki Lego Ferrarikat építgetni (igazából kértem, hogy hadd legózzak én is). Meg már hozzászokott az ilyen hülyeségeimhez akkor, amikor a csehországi kirándulásunk során szurkolói sálakat vettem szuvenír gyanánt.

De az Eb-hez is vissza kell kanyarodnom. Mert igenis nagy dolog, hogy kint vagyunk egy nagy tornán, és ez az örömöm is kicsit gyerekkoromra nyúlik vissza, mert számtalanszor gondoltam arra, hogy milyen érzés lehet azoknak a nemzeteknek, akiknek a válogatottja rendszeresen kint van. Akiknek nem kell másik csapatot választaniuk. Mert a kis piacon vásárolt magyar címeres mezem 12 évet várt arra, hogy egy ilyen meccsen felvegyem. És kitudja, mennyit kell majd megint.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tovább erre az oldalra