Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A francia Sherlock Holmes zseniális elmélete

Edmond Locard francia kriminológus szerint mindenki, aki áthalad egy szobán, öntudatlanul otthagy, illetve magával hoz valamit.
Hirdetés
Hirdetés

Az úriember, aki az elméletet kidolgozta nem mindennapi figura. Az ő nevéhez fűződik például az első bűnügyi laboratórium megalapítása is, ami két tetőtéri szobából állt. Nem véletlenül hasonlítják Sherlock Holmes-hoz, hiszen megfigyelések, a dedukció segítségével kívánta fejleszteni a bűnüldözést.

Na, de mit is jelent ez az amúgy nagyon hangzatos mondat?

Beszállsz, hogy duplázhassunk? Még 20 évet a független tájékoztatásnak!
Támogatom

Mindenki, aki keresztülhalad egy szobán, önkéntelenül is otthagy, és magával hoz valamit.

A lényeg tulajdonképpen az, hogy mindenfajta kapcsolat nyomot hagy maga után. Persze el lehet vinni a dolgot a pszichológia irányába, de az ő elmélete elsősorban a valós, ténylegesen érzékelhető bizonyítékokra vonatkozott.

Nem véletlenül hasonlítják Sherlock Holmes-hoz, hiszen a bizonyítékok ilyen szintű vizsgálata (kutyaszőrből megállapítani a fajtát, cigarettacsikkekből levonni messzemenő következtetéseket, stb.) eddig abszolút rá volt jellemző, és ahogy számunkra vonzó, érdekes karakter Sherlock Holmes, úgy Edmond Locard számára is az volt, aki megpróbálta a valóságba átültetni a zseniális detektív addig fikciónak hitt módszerét.

Edmond Locard

Tehát, ha valaki bűncselekményt követ el, akkor annak kezdete és vége között minden esetben valamilyen jelet hagy maga után a helyszínen, akár akkor amikor oda érkezik, akár akkor amikor elhagyja azt. A modern kriminológia ezt nevezi nyomnak. Részben neki köszönhető az is, hogy az ujjlenyomatok vizsgálatát használja a modern kriminalisztika a személyazonosításhoz.

1929-ben megalapította a nemzetközi kriminalisztikai akadémiát, ahol többek között Georges Simenon, a Maigret regények szerzője is meghallgatta pár előadását. Az épület a második világháború alatt elpusztult. Edmond Locard máig a kriminalisztika egyik meghatározó alakja, a nyomok logikus, tudatos értelmezése, a tudomány használata a bűnüldözésben, nagyrészt az ő munkásságának köszönhető. Mondhatjuk, hogy ő volt az első profi helyszínelő.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés