Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A barátság pillérei

Vannak ez életben választható dolgok, az egyik ilyen a barátaink. Ne dobjuk ki őket!
-----

Sokan sokféleképpen próbálták már definiálni és megfejteni a szerelem után második legfontosabb emberi kapcsolatot, a barátságot. Jogos és nem alaptalan a folyamatos elmélkedés róla, hisz nem egyszer a barátságok minden ok és előjel nélkül köttetnek egy életre, vagy éppen két vadidegen közös érdekéből alakul ki az akár életre szóló kötelék. Bár sokszor észrevétlenül, akartunkon kívül jön létre a barátság, rengeteg munkával jár megőrzése és ápolása. Talán kijelenthető, hogy az egyik legmelósabb emberi kapcsolat ez, éppen ezért, buktatók és nehézségek sora kíséri ezt a fajta emberi kapcsolatot. Viszont nagy segítség lehet, ha a barátság alappillérjeit ismerjük.

Önismeret
Tisztában lenni önmagunkkal minden emberi kapcsolat alapja.
web

Csak és kizárólag akkor működhetünk jól barátként - mint sok más szerepben is – ha jól ismerjük önmagunkat. Elengedhetetlen, hogy tudjuk barát szerepben miként funkcionálunk, mit tudunk nyújtani, mennyire és hogyan számíthat ránk a másik, mi az amitől jó barátok lehetünk. Mint minden emberi kapcsolatnak, a barátságnak is építőnek kell lenni, mind két fél számára így fontos tudnunk mi az a tulajdonságunk – akár egy, vagy több - amiből a másik, számunkra fontos ember profitálhat. Nem kell itt nagy dolgokra gondolni, lehet ez a pacifista énünk, vagy csak a humorral kezelt világnézetünk, netalántán egy kontrollmánia is. Egy nem feltétlenül pozitív tulajdonság is lehet a barátság egyik alapja.

Jó emberismeret
Lásd meg kivel van dolgod, hogy jól választhass.
web

Hányszor jártam már úgy és biztos nem én vagyok az egyetlen, amikor egy barátnak hitt ember egyik pillanatról a másikra falsh lesz, és széttárt karokkal, nagyra nyílt szemekkel állunk csak és nem értjük, mi történik és miért csinálja a „barátunk” - és igen itt már idézőjel indokolt – azt amit. Az érzékeink és megérzéseink megfelelő használata elkerülhetetlen és szükséges egy ismerősségből baráttá konvertálás menete közben. El kell fogadnunk, hogy nem mindenki érdemes arra, hogy barátunk legyen, vannak akiket nem kell és nem is szabad közel engednünk magunkhoz. Ez természetesen tanulható, sok sok csalódás is kell hozzá, de az ember egy idő után könnyen felismer és szelektál a jelentkezők közül.

Őszinteség
Dobd le minden álarcodat. Barátság az őszinteség testvére.
web

Az összes emberi kapcsolat közül, talán a barátság az egyetlen olyan, amiben az ember 100%ig őszinte lehet. Persze lehet most mondogatni, meg vádaskodni, hogy a párkapcsolat is akkor működik és akkor jó, ha az ember nem mismásol. Bár jó ideje nem élek párkapcsolatban és az emlékeim már halványak is, de nézzünk magunkba kedves olvasók. Az asszony/barátnő/család előtt olykor enyhe mismásolás előfordul...Mikor azt mondod nem nézted meg a szembejövő jó pasit, de a csajoknak az első közös kávézáskor pontosan el tudod mondani milyen márkájú és színű ruha volt a pasin. És persze fordítva, ugye Srácok? Egészen jól le tudod írni milyen segge is volt a csajszinak. Ezek az apró őszintétlenségek beleférnek, mert így működik a világ, de nem egy barátságban. Mert egy barátság olyan mély, és olyan tiszta, és pont ettől más bármely emberi kapcsolattól, hogy nem fér bele és nem is kell, hogy az ember ne legyen őszinte. Míg egy szerelem, egy hazásság véget érhet, vagy a családi kötelékek megromolhatnak, megszakadhatnak addig egy barátság, egy igazi barátság egy életre kötődik és ereje nem másban rejlik, mint abban, hogy sallangok nélkül lehetünk önmagunk, hogy a barátnak elmondhatjuk azt is, amit mások előtt szégyenlünk. Nincs mismásolás, nincs elferdítés, nincs titkolózás.

Feltétel nélküli szeretet/elfogadás
Szeress feltétel nélkül és viszont szeretnek majd.
web

Az egyik legfontosabb pillér. Véleményem szerint a barátság egy felsőbbrendű kötelék két ember között, ami mentes mindenféle előítélettől és elvárástól. Nem haj-, bőr-, szemszín vagy egyéb más külső jegy alapján választjuk az arra érdemes embert, de még csak nem is belső tulajdonságok alapján. Persze ezen lehetne hosszan vitatkozni, hisz némi igazság van is abban, ha azt mondjuk a belső tulajdonságok mérvadóak. Jó, jó nyilván egy gonosz, számító, rosszindulatú ember nem lesz a barátunk, DE egy ilyen ember is barátja valakinek, feltéve ha nem szociopata. Én hiszem, hogy a barátság egy magasabb erő elrendelése alapján köttetik két ember között, és mindig akkor és ott, ahol a két vagy több embernek szüksége van arra, amit a másik hoz a kapcsolatba. Ezek az elrendelések magukban foglalják a szeretet azon fajtáját, ami nem köti feltételekhez ezt az érzelmet. Egy baráti szeretet nem feltételekhez kötött. Szeretjük a másikat azzal együtt, hogy állandóan késik, hogy szétszórt, kapkodó, vagy éppen állandóan optimista, vagy folyton vidám, önbizalom hiányos, vagy éppen nagyképű olykor és még sorolhatnám. Úgy fogadjuk el ahogy van, minden jó tulajdonságával és rosszal egyaránt, mert a barátunk. Pont annyira szeretjük és fogadjuk el őt ezért, mint ennek ellenére.

Türelem
A türelem nem csak az egyik legnagyobb erény, de mindig kifizetődik.
web

Amikor egy barátság születik, az sosem történik véletlenül. Mindig okkal történik és elsősorban mindig tanulunk, építkezünk belőle. A szépsége a dolognak, hogy nem minden esetben tart a két ember egy szinten érzelmileg és ahhoz, hogy barátság jól működjön be kell várnunk a másikat. Türelemmel kell lennünk, hogy egymáshoz csiszolódjon a két ember, hogy onnan együtt folytathassák az utat a kijelölt ösvényen. Ebben a csiszolódási folyamatban segítenünk kell egymást, és ahogy a patak türelmesen csiszolgatja a medrében lévő sziklát, úgy kell nekünk is türelmesnek lennünk a másikkal, egymással.

A barátság az egyik legnemesebb emberi kapcsolat, ki kell érdemelni és érdemesnek kell lenni rá. Sok dologra büszkék lehetünk az életben, a barátainkra a leginkább. (Én rettentő büszke vagyok rájuk.)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tovább erre az oldalra