Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A kapj el, ha tudsz igaz története

Mindig nagy szó, ha az emberről még életében filmet forgatnak. És, hogy mindezt az alapján, amit 21 éves koráig vitt véghez, egészen elképesztő eredmény, még akkor is, ha egy szélhámosról beszélünk.
-----

Ez az ember nem más, mint Frank William Abagnale Jr. A film pedig a Kapj el, ha tudsz . Nem mai darab, de félévente rendre újranézem, főleg, ha nincs egy vasam se. Hálás vagyok érte, hogy egy ilyen remek alapanyag egy tehetséges rendezőnél és sok kiváló színésznél kötött ki.

Frank a film színészeivel
Nyugat.hu

Van a bűnözőknek az a típusa, akikre képtelenek vagyunk haragudni, mert bár tudjuk, hogy amit csinál, elítélendő, az eredetisége, esze, tehetsége messze meghaladja bűneinek mértékét. Ezeket a képességeket kibontakoztathatjuk sokkal nyugisabb keretek között is, ahogy azt Frank története is majd bizonyítani fogja. Feltételezem, hogy egy-két dolgot, visszanézve ő is másképp csinálna, összességében mégis jó, hogy az élete így alakult. Neki mára van egy menő vállalkozása, rengeteg izgalmas története, nekünk pedig egy remek filmünk Leonardo Dicaprio főszereplésével (akinek kijárna már egy Oscar.)

Mindig azt hittem, hogy a film túloz bizonyos pontokon, például a főszereplő korát illetően, hogy a sztori még jobban üssön. De nem. Az egyetlen komolyabb változtatás, Frank és az édesapja viszonya volt. Ugyanis miután elszökött 16 évesen (tényleg annyi volt), nem találkozott többé az apjával.

Innentől viszont csak ámul az ember. 21 éves koráig dollármilliókat lopott össze, nem kevesebb, mint 8 személyazonosságot hamisított magának, és körberepülte a világot. Természetesen ingyen. Vagy jobban mondva, a repülőtársaság pénzén.

A fiatal Frank
Nyugat.hu

A Pan Am elsőtisztje volt, miközben harvardi ügyvédi bizonyítványt hamisított magának, és ekkor még nem érte el a 18 éves kort. A filmben elhangzik egy párbeszéd, amiben Frank állítja, hogy a jogi vizsgát csalás nélkül tette le. Tanult rá, és sikerült. Bár bizonyítani nem lehet, az igazi Frank is ugyanezt állítja a mai napig, azzal az apró különbséggel, hogy ő 8 hét tanulásra emlékszik 2 helyett.

Majdnem egy teljes éven keresztül a szülészeten dolgozott egy georgiai kórházban, amihez kapcsolódik a film egyik, talán legjobb jelenete.

De ez a félelmetesen ügyes és vakmerő játék, amiben Franket nemcsak az esze, de a jó külső megjelenése, illetve a fellépése is segítette, hiszen nem könnyű elhitetni a világgal, hogy ennyivel idősebb vagy a korodnál, véget kellett, hogy érjen valahol. Frank 21 éves volt, amikor elkapták, és majdnem 5 évet ült börtönben. Az életének ez a szakasza lezárult, ám a tehetségét nem vesztette el. Ahogy azt később az FBI is felismerte. A tanácsadójuk lett, később pedig előadásokat is tartott a témában. Mára saját cége van, amely pénzügyi csalásokkal kapcsolatban nyújt segítséget. Életéről és tapasztalatairól könyvet is írt.

A Kapj el, ha tudsz egy zseniális ember életének kezdeti, a néző számára talán legizgalmasabb részét mutatja be. Steven Spielberg szerint Frank korának egyik nagy zsenije, és remek példája a szélhámosok azon típusának, akivel a néző képes azonosulni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tovább erre az oldalra