Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Örökmozgók a Törés című filmben

A részletek iránti fogékonyság fontos egy mérnöknek és egy gyilkosnak is, ha sikerrel akarja végrehajtani a tervét.
Hirdetés
Hirdetés

A film és az Anthony Hopkins által megformált karakter az abszolút kedvenceim közé tartoznak. Ennek a csavaros, jól felépített alkotásnak fontos részét képezik az örökmozgó gépek, amiket a kissé őrült, ámde zseniális mérnök készít.

Nyugat.hu
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Több érdekesség is van a filmmel kapcsolatban, ezek közül mégis az egyik legizgalmasabb főleg látvány szempontjából, a gyilkos (Anthony Hopkins/Ted Crawford) hobbija. A gépeknek, amiken golyók gurulnak fel-alá, Rude Goldenberg ötletei képezték az alapját.

Bár, az eredeti forgatókönyvben nem szerepeltek a masinák, Hopkinsnak, aki egész életében imádta ezeket az összetett „játékszereket” a szerepével kapcsolatban rögtön ezek ugrottak be. Nem is kellett sokat győzködnie az írókat, egyből értették mire gondol, hiszen ezek a gépek abszolút passzolnak magával a karakterrel, aki bonyolult, összetett és a végletekig nyugodt.

Sir Anthony és a gép
Nyugat.hu

A videóban látható gépeket - amiket Anthony Hopkins bemutat -, nem nevezhetjük örökmozgóknak, mert a lejtőkön visszanyert sebességet, a súrlódás miatt nem lehet folyamatosan fenntartani. Viszont precízen elkészített szerkezetek, amik lényegét az adja, hogy a golyó, a magába visszaforduló pályán minél tovább mozoghasson.

A gépeket ugyanazzal a gondossággal tervezgeti, ahogy a felesége meggyilkolását. Ezek a remekművek már önmagukban is vonzzák az ember tekintetét, amikor, pedig útjára indul bennük egy, vagy akár több kis golyó, akár órákig is tudjuk nézni, teljesen belefeledkezve a gyönyörű ívek és ritmusos mozgás világába.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés