Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Humorral minden legyőzhető – A szombathelyi Varga Lucával beszélgettünk

Frappáns rajzok a szombathelyi származású Varga Lucától. Olykor fekete humorával mesél nekünk olyan problémákról, melyekkel mind küzdünk.
Hirdetés
Hirdetés

Jelenleg nem művészeti képzésben veszel részt. Honnan jött nálad a rajzolás?

Még írni sem tudtam, de már képregényeket rajzoltam, viszont akkor még csak meséltem a rajzok mellé. Ahogy nagyobb lettem, jött Garfield, Kázmér és Huba, később számos más képregény: Marabu rajzai, mangák (Nana, Chrno Crusade), amerikaiból főleg Pókember és az X-Men. Ekkor kezdtem tanulni Masszi Ferenc szabadiskolájában Szombathelyen. Ott ismerkedtem meg azzal, hogy igazából mit is jelent alkotni valamit.

Even during a global pandemic high school musical continues to be a banger I'm so sorry . . . . . pandemic covid_19 virus corona coronamemes coronavirus highschoolmusical stayhealthy stayhome comic webcomic art drawing cartoon funnymemes illustration illustratorsoninstagram artistoninstagram

114 Likes, 3 Comments - Lutstree (@something_sketchy_comics) on Instagram: "Even during a global pandemic high school musical continues to be a banger I'm so sorry . . . . ...."

A Nagy Lajos Gimnáziumban érettségiztem, aztán (leginkább az én meglepetésemre) ezt követően első próbálkozásra felvettek az MKE tervezőgrafika szakára, amit két és fél év után otthagytam. Rájöttem, hogy nem akarok hivatásszerűen grafikával foglalkozni. Azt követően biológia jött az ELTE-n Budapesten, most végzek BSc-n. Sejt és molekuláris biológia területen fogok továbbtanulni.

Miért pont erre váltottál? Mi fogott meg benne?

Mindig is érdekelt a biosz. A két dolog (képzőművészet/grafika és a biológia) izgalmas számomra annyira, hogy úgy érezzem, tudjak is velük foglalkozni párhuzamosan. A molekuláris biológia főként fehérjék, egyéb molekulák működésével foglalkozik, ezek egymáshoz való kapcsolatával, olyan mélyrehatóan magyaráz meg biológiai folyamatokat, hogy az embernek elsőre eszébe sem jutna, milyen elképesztően bonyolult rendszer egy sejt.

Ask me stuff in the comments! . I'll answer them in two ways: short answers are going to my story, long ones are going to be comics. comic advice friend adult friends comics comicart webcomic webcomics comicpage funny lol cartoon doodle drawing art artistsoninstagram illustratorsoninstagram illustration digitaldrawing digitalart

112 Likes, 11 Comments - Lutstree (@something_sketchy_comics) on Instagram: "Ask me stuff in the comments! . I'll answer them in two ways: short answers are going to my story,..."

Azért ebbe az irányba mentem, mert mindig újabb és újabb kérdéseket tettem fel azzal kapcsolatban, amit hallottam (például rendben van, hogy szükségünk van táplálékra, de mit csinál ezzel a szervezet? Darabokra bontja, de hogyan? Hogyan tudja, hogy mit kell lebontani? Hogyan tudja, hogy mit hova kell juttatni az egész szervezeten belül?), ez az irány volt az első, aminél már nem éreztem úgy, hogy több kérdésem lenne, mindent értek.

Hogy kezdődött a blog? Milyen platformokon vagy még jelen?

Amikor végre sikerült egy nevet kitalálni (ez lett a Something Sketchy comics – két dolgot jelent, a sketchy angolul egyszerre jelent firkát és gyanúsat is) nekiálltam rajzolni, aztán nagy örömömre ismerősöktől kimondottan sok pozitív visszajelzést kaptam. Képregényeket is csinálok, sajnos, manapság nem annyira rendszeresen, de igyekszem időt szakítani rájuk.

So lovely . . . . . . webcomicseries webcomic webtoon webcomics webcomix comic comicart comicpage art digitalart digitaldrawing drawing doodle cartoon funny lol lovely nature naural wasp gentle artistsoninstagram illustratorsoninstagram illustration

311 Likes, 0 Comments - Lutstree (@something_sketchy_comics) on Instagram: "So lovely . . . . . . webcomicseries webcomic webtoon webcomics webcomix comic comicart..."

A blog mellett rajzolni szoktam klasszikus technikával papírra is a Q-képregényújság underground képregény magazinba, amit Hudra Móni és Oravecz Gergely alapított. A második számban két néhány oldalas képregényem is megjelent. Az Instagram-oldalamon nincs hatalmas közönségem, de nagyon összetartó és támogató képregényközösség van ott, akik közül sokan lelkesen reagálnak, valahányszor új képkockákat teszek ki. Ezt a jövőben is tervezem folytatni, jó lenne egyszer majd úgymond „betörni a nagyok közé”. Ha azt szeretném, hogy eljusson az emberekhez a munkám, fontos, hogy meg is értsék. Ezért csinálom őket angol nyelven.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés