Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

17 évesen 3 napot töltött a NASA-ban, felfedezte a Tatuin bolygó valódi mását

Az égitest két csillag körül kering.
-----

Még 2019 nyarán a New York-i Wolf Cukier, 17 éves középiskolás diák csatlakozott a NASA greenbelt-i Goddard Űrrepülési Központjához, hogy megkezdje szakmai gyakorlatát. Az volt a feladata, hogy megvizsgálja egy csillag fényerejének változásait, amelyeket a NASA TESS néven ismert műholdja rögzített.

Gyakorlatának harmadik napján a tinédzser egy vadonatúj bolygót fedezett fel tőlünk 1300 fényévnyire lévő rendszerben, amelyet ma TOI 1338b néven ismerünk.

A bolygó, ami két nap körül kering
NASA

Eleinte azt hittem, hogy ez egy csillagfogyatkozás, de az időzítés rossz volt. Kiderült, hogy ez egy bolygó. A bolygó cirkuláris, ami azt jelenti, hogy egy csillag helyett két csillag körül kering. Pont, mint a Star Wars-ból is ismert Tatuin, a bolygó, ahol Luke Skywalker felnőtt.

"Az egyik körülbelül 10% -kal masszívabb, mint a mi Napunk, míg a másik hűvösebb, homályosabb és csak egyharmada a Nap tömegének " - írja a NASA Goddard.

Néhány napja felkerült az internetre egy generált fotó is a TOI 1388b-ről, ami azóta vírusszerűen terjed. A képeken a bolygó hipnotikus pasztell színű megjelenésű, rózsaszín, lila, és világoszöld árnyalatokkal.

A bolygó, ami két nap körül kering
NASA
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tovább erre az oldalra