Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Guy Fawkes - a rendszerellenesség arca

Guy Fawkes-t ma négyszáztizenegy éve, 1606. január 31-én végezték ki bűneiért.
-----

Négyszáztizenegy éve 1606. január 31-én végezték ki a "Gunpowder Plot", azaz a lőpor-összeesküvés legismertebb és a filmes kúltúrának hála, ikonikussá vált alakját, Guy Fawkes-t.

Az összeesküvés egy sikertelenül végződő merényletre irányult az akkori angol és skót király, I. (Stuart) Jakab ellen, aki elődjeinél ugyan eredetileg enyhébb, két korábbi szintén sikertelen merénylet után azonban alapvetően mégis katolikus ellenes egyházpolitikát folytatott. Az összeesküvés vezetője Robert Catesby volt, aki úgy gondolta, hogy a protestáns kormányzatot, amely katolikus hite miatt börtönbe vetette apját, le kell váltani, ez pedig egyedül a király megölése útján lehetséges.

Guy Fawkes
www.historylearningsite.co.uk

A terv elméletben remek volt. A korábban berekesztett országgyűlési munka 1605. februárjában folytatódott volna, de a pestis jelentette folyamatos fenyegetés miatt kétszer elhalasztották a két ház összehívását, amire így végül november 5-én került sor. A király az ülés megnyitása után beszédet intéz az egybegyűltekhez, így adott volt az alkalom, hogy a protestáns vezetőséget egy csapással kiiktassák a Lordok Háza felrobbantásával.

Az összeesküvők kibéreltek egy közvetlenül a parlament épülete alá nyúló pincét, amelyben 36 lőporos hordót helyeztek el úgy, hogy a robbanás az egész épületet porig rombolja. A merényletet végül az akadályozta meg, hogy az egyik összeesküvőnek, Francis Treshamnek két rokona a Lordok Házának tagja volt és névtelenül ugyan, de levélben figyelmeztette őket arra, hogy nem volna célszerű aznap részt venni az ülésen. A levél természetesen azonnal a királyi tanács elé került.

Guy Fawkes
www.en.wikipedia.org

A király katonái a merényletet megelőző este csaptak le a lőporos hordókat őrző Guy Fawkes-ra, akit ezután napokig tartó kínvallatásnak vetettek alá. Az ezt követő pár hónapban az összeesküvés többi résztvevőjét is elfogták, vagy az elfogásuk során megölték. Felségárulásért szörnyű büntetés várt a túlélőkre. Lovakhoz kötötték és végigvontatták őket Westminster utcáin egészen a kivégzés helyére, ahol akasztás és felnégyelés várt rájuk.

A sikertelen merénylet után I. Jakab visszaállította a korábban eltörölt katolikus ellenes rendelkezéseket, és szavazati joguktól is megfosztotta őket

1606. januárjában Jakab azt is elrendelte, hogy a polgárok minden év november 5-én adjanak hálát az összeesküvés meghiúsulásáért. Az ünnep ugyan a 19. századtól már nem jogszabályi szinten van szabályozva, de a hagyomány változatlanul megmaradt. Ezt a tűzijátékokkal örömtüzekkel egybekötött ünnepséget ma már Guy Fawkes-napnak, az Összeesküvés napjának, vagy az Örömtüzek éjszakájának hívják.

Guy Fawkes-nap 2016
www.capetownmagazine.com/

Guy Fawkes alakja pedig a V mint vérbosszú. Alan Moore képregény, illetve annak 2006-os filmadaptációja révén örökre összeforrt az intézményellenességgel, a rendszer elleni lázadással és az elnyomás elleni fellépéssel. A Guy Fawkes maszkot a 2004-ben alakult, ma már világhírű internetes hackercsoport, az Anonymous is jelképéül választotta.

Guy Fawkes
www.ibtimes.com
Guy Fawkes
www.anonews.com

Forrás: History , Rubicon , Britannica

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tovább erre az oldalra