Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Back to school - az időbeosztás fontossága

Ne hagyd, hogy saját lustaságod kifogjon rajtad
Hirdetés
Hirdetés

A tanulók egyik legégetőbb problémája, hogy nem tudják hatékonyan beosztani az idejüket. Sajnos, ez nekem sem idegen dolog, és sokkal nehezebb megoldást találni rá, mint ahogy elsőre gondolnánk. Beszélhetünk az időbeosztásról úgy is, mint minden probléma gyökeréről.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

A legtöbben mindennapos harcot vívunk a lustasággal, és rengetegszer fordul elő, hogy az utolsó pillanatokban kezdünk el készülni, vagy szünetben, esetleg egy másik órán, vagy a buszon írjuk a házikat és beadandókat. A lustaság és hanyagság persze zavarja az embert, és onnan már magától jön a stressz. Az évek múltával pedig mind az anyagmennyiség, mind pedig a tét is egyre nagyobbá válik. Akik érettségire készülnek, és jó eredménnyel szeretnék befejezni a középiskolai éveiket, legjobb ha a napjaik minden percét beosztják, ha korábban nem is, de legalább az utolsó pár hónapban. Nem átvészelhetetlen a dolog, csak kellő motiváció és kitartás szükséges, mindig lebegjen előttünk a cél.

Napirend
www.faylib.org

Egy korábbi cikkben már írtunk a motiváció, és a célkitűzés fontosságáról. Ide kattintva elolvashatod.

A recept azóta is változatlan.

Én minden évben beleestem abba a hibába, hogy délutánonként bármi mást csináltam csak nem tanultam. Éjszakákon átnyúló sorozatnézés, telefonozgatás és úgy általában bármi, ami egy kicsit sem mozdította előre a tanulmányaimat. Amikor rájöttem, hogy lenne tennivaló másnapra, éjjel próbáltam megcsinálni, volt hogy kevés volt rá az idő, ráadásul minden reggel fáradtan ébredtem, ami az iskolai teljesítményemen is erősen látszott. Ilyen helyzetekben nagyon könnyen kerül az ember egy olyan ördögi körbe, amiből nincs menekvés. Az éjszaka elmaradt alvást valamikor muszáj pótolni, a tennivalók pedig csak egyre jobban halmozódnak. Minden egyes alkalommal elterveztem, hogy délután tanulok, és korán megyek aludni, de végül mégis mindig közbejött valami, ezzel pedig tudom, hogy nem vagyok egyedül.

Gyerekesnek tűnhet, de minden hasonló problémával küzdő tanulónak azt tanácsolnám, hogy készítsen napirendet. Írhatjuk füzetbe, vagy akár egy lapra is, hogy kitehessük a szoba falára, esetleg a hűtőre is, hogy folyamatosan szem előtt legyen. Megkérhetjük esetleg egy barátunkat, vagy szülőnket, hogy segítsen beosztani az időt, mert amikor saját magunknak csináljuk, könnyen elcsalhatunk pár kényelmes, azonban haszontalan órát.

Napirend
www.clubpimble.com

Engem is a pontos napirend mentett meg érettségi időszakban. Minden tantárgyból beosztottam a tételeket, és kipiáltam őket, ahogy haladtam, ez nem csak könnyebbé teszi a készülést, de egy kis önbizalmat is ad, mivel szemmel tudjuk követni a haladást. Amint befejeztem az adott napra kiszabott adagot egy utolsó ismétlés után nyugodtan mehettem aludni, mert tudtam, hogy teljesítettem amit kellett, és utólag sem kell majd azon rágódnom, hogy miért nem voltam egy kicsit szorgalmasabb.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés