Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

10 növény, amit akkor is tarthatsz, ha általában kinyírod őket

Nem, nem kaktuszokat fogok sorolni.
Hirdetés
Hirdetés

Nyilvánvaló, hogy a növények otthoni jelenléte nemcsak esztétikus, hanem lélek és egészség szempontjából is hasznos. Tanulmányok kimutatták, hogy a szobanövények javíthatják a koncentrációt és a termelékenységet, csökkenthetik a stressz szintjét, fokozhatják a hangulatot és segíthetnek az alvásban is - írja a Boredpanda.

Nagy növénybuziként rettentő csapás volt, hogy allergiásnak bizonyultam a virágföldben levő természetes penészre, de nem váltam meg "házikedvenceimtől", inkább szenvedek.

Baráti körömben próbáltam feltárni a növénytartás szépségeit, de többen úgy voltak vele, hogy náluk úgysem marad meg a növény, sötét a lakás és amúgy is sokat utaznak. Egyedül Luca érvét tudtam megérteni, aki képes volt egy kaktuszt is kiszárítani.

De ha Te nem vagy ilyen súlyos eset, batonthemoon nevű Twitter-felhasználó (és a hozzá csatlakozók) ajánlásai éppen Neked szólnak.

1. Anyósnyelv vagy szobai tigrislevél

Új albérletünkben itthagyott egy ilyet az előző bérlő. Hónapokig nem öntözte senki a nyári melegben. Amint beköltöztünk befogadtuk, megöntöztük, a mai napig hozza az új leveleket.

Twitter

2. Moha

Karantén alatt jó elfoglaltság mohát nevelgetni.

Twitter

3. Broméliafélék

Nem kedvelik a direkt napfényt, egyes fajok olyan érzékenyek a sugárzásra, hogy leveleik megperzselődnek. Furcsasága, hogy virágzás után a virágot hozó tő teljesen elszárad. Ez természetes, a növény ugyanis ekkorra új sarjakat növeszt. Ezeket le kell választani, majd elültetni - és kezdődhet elölről. Sajnos ezt én is későn tudtam meg, így az új sarj sem élte túl.

Twitter

4. Kúszó fikusz

Bár a félárnyékos helyet kedveli, tartása nem könnyű. Párás levegőt és nedves komposztot igényel.

Twitter

5. Zöldike

Nem kedveli a direkt napfényt, nyáron kifejezetten kedveli, ha földjét 2 öntözés között hagyjuk teljesen kiszáradni, télen ritkábban kell locsolni.

Twitter

6. Legénypálma vagy ZZ pálma

Ahogy neve is mutatja, legénylakásba való. Egy barátom tesztelte is (véletlenül). Fél éven keresztül hagyta a sötét szobában víz nélkül szegényt, míg passzív félévét töltötte valahol máshol. Amikor megtaláltuk, ledöbbentünk. Annyi erő volt benne, amennyit egyik növényben sem láttam korábban: elkezdte szétfeszíteni a műanyag kaspóját a gyökereivel, száraival. Azóta is nő, mint a bolondgomba, nem véletlen, hogy a bankok, hivatalok tereiben és ablakaiban is gyakran megtalálható. Szegény mamámnál valami egyedi esetről lehet szó, nála ugyanis fél éve nem nő.

Twitter

7. Mexikói bambuszpálma

A fény hiányát ez a növény is jól bírja, bár az öntözés kihagyása már meglátszik rajta. Ennek ellenére képes újra és újra erőre kapni - mondjuk, ha hazamennél egy hétre a koliból, kibírja -, a huzat viszont könnyen tönkreteheti.

Twitter

8. Szobai futóka

Nagyszüleink lakásának állandó kellékeként lehet ismerős. Rendkívül szapora, hamar be lehet velük futtatni a falat. A direkt napfényt nem kedveli. Párom futókája 2 év alatt palántából akkorára nőtt, hogy már nem fér el az étkező falán.

Twitter

9. Sárkányfa vagy Dracéna

A direkt napfényt nem kedveli, földjét tartsuk nedvesen.

Horváth G. Martin

10. Filodendron

A sokak által ismert növény gyengéje a pára, azt télen is igényli. Nem direkt napos helyen gyorsan nő, és igazi gyöngyszeme lehet otthonunknak. Nálunk ő az egyetlen növény, akinek neve is van: Alfréd. Kicsit irigykedik a szomszédban levő filodendron méteres nagyságára, pedig már így is kitakarja a vetítővászon egy részét.

Twitter
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés