Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Lélek defibrillátor

Az advent a várakozás időszaka: van aki azt várja, legyünk már túl ezen az egészen.
-----

Főzünk, mosunk, takarítunk, ajándékot vásárolunk, csomagolunk, vendégeket hívunk/várunk és az egonkat építjük. Mindenből a mienknek kell a legjobbnak lennie, mert csak a “tökéletes” karácsony, a karácsony. Csak nem látunk. Nem látjuk azokat, akiknek talán ebben az időszakban egy kicsit nagyobb szükségük van egy mosolyra, egy telefonhívásra, egy ölelésre, egy jó szóra.

Karásonykor a legrosszabb egyedül maradni
web

Bármilyen furcsa, nem mindenki van abban a szerencsés helyzetben, hogy van kivel töltenie ezt az időszakot, pedig nekik is ünnep van. Ha jól körbe nézünk szűkebb/tágabb környezetünkben, biztos van olyan ismerős, barát, szomszéd, kolléga aki ebben a cipőben jár: meleg, akit kitagadott a családja, idős, kire nem figyelnek, árva, kit régen elhagytak és még sorolhatnám hányan hány féle okból lehetnek egyedül.

Ők azok, akik csak kívülről szemlélik ezt az időszakot, akik a legnehezebben viselik amikor minden erről szól: nem lehet ilyenkor úgy belépni a Facebook fiókba, hogy ne valami neg édes kép vagy kisfilm legyen az első ami megjelenik az idővonalon, a tv-ből ömlik a karácsonyi témájú film, de ha nem a film ünnepi jellegű akkor tuti a vásárlás, az ajándékozás, a készülődés, a család idill és annak fontossága a téma.

El tudjátok képzelni ez milyen nehéz lehet? Milyen nehéz kikerülni minden karácsonyi vásárt, milyen nehéz érzés mikor adnál de nincs kinek, mikor ünnepelnél de nincs kivel! Milyen nehéz lehet nem készülni csak várni, hogy vége legyen már ennek az egésznek. Van szomorúbb látvány a világon mint Szent este egy karácsonyi díszítés és fa nélküli otthon? Kevés szív szorítóbb dolog van. Így ha csak egy percre is, de álljunk meg miközben önmagunk tökéletes ünnepéért menetelünk az adventi rohamban és tegyünk szebbé a környezetünkben elő magányosok karácsonyát is.

Nem! Nekik nem ajándék kell több ezerért. Érzés. Érzés, hogy ők is részei ennek az időszaknak, hogy valaki figyel és gondol rájuk, hogy észre veszi őket a világ, mert nekik sokszor a kedves bolti eladó, a szomszéd, egy barát jelenti ilyenkor a világot. Elég egy pár perces telefon hívás, egy kedves mosoly, egy érintés, egy gesztus, hogy a szeretettel csordult szívünkből nekik is jut egy darabka. Ennyi elég.

Egy kicsit odafigyelhetünk a magányosokra
web

A szeretet és odafigyelés válasz mindenre és az ilyenkor amúgy is magasabb öngyilkossági statisztikákat is javíthatja, ha látunk is és nem csak nézünk. Az év minden napján figyelnünk kellene egymásra - hisz ettől lesz többek között az ember ember - de ebben az időszakban ami szívünk kitárásáról szól járjunk meg inkább nyitott szemmel, akarom mondani szívvel. A hátra levő napokra és az ünnepre amolyan lélek defibrillátornak egy kortárs, szombathelyi kötődésű, fiatal költő, Solymosi Péter versét ajánlom nektek, amit itt olvashattok a Ziziségekben először.

Csendben

Felszáll a por,
Leül a hó,
Ma mindenki vidáman játszik,
Miért nem minden nap ilyen igaz?

Mint egy barát,
Ki jó emlékkel tölti el szíved,
Így adunk igazán,
Nem tárgyban,
Ebből vagyunk,
Ez a szeretet!

Nem létezik semmi más,
Ha a karácsony nem lenne,
Mit adnánk?

Minden napunkat tetteink szövik át,
Úgy önnönmagunknak is,
Majd leszek én jó barát,

Hol még van család,
Áldja boldogság és béke,
Mert ahogyan szűkül a világ,

Apad a jót akaró lélek,
-Apa itatja szomjazó fiát-
Ki erőre kap és lát;

Egymásért csak lenni érdemes,
Megállni csendben,
Hallgatni a szívdobogást.

Solymosi Péter

További verseket olvashattok Péter Ébredők viadala oldalán. http://ebredokviadala.webnode.hu

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tovább erre az oldalra