Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Jó sport az e-sport

A név maga elektronikus sportot jelent, de hogy valóban sportnak minősül-e, azt sokan vitatják, és a kérdés máig nem dőlt el. Egy viszont biztos: muszáj beszélnünk róla.
-----

Szinte lehetetlen megállapítani, mikorra datálhatjuk a jelenség kezdetét. Már a ’80-as években rendeztek versenyeket, de a versenyzők ekkor még nem közvetlenül egymás ellen küzdöttek a győzelemért. Az akkoriban menő Space Invaders nevű játék például az egész világon népszerű volt, főleg a játéktermekben. Egy érdekes történet is fűződik a nevéhez, miszerint japánban a játék bemutatásakor hiány alakult ki a 100 jenes érmékből, ugyanis ilyennel működött a gép.

E-sport
www.knowyourmobile.com

Az első igazi e-sport talán a Quake volt 1996-os megjelenése után. Már tartalmazott többjátékos elemeket, így egy év sem kellett, hogy végül 1997-ben egy Microsoft által szponzorált „Red Annihilation” nevet viselő versenyen lőjje egymást halomra a játékosok keménymagja. A legtöbben egyetértenek abban, hogy akár ez volt az első verseny akár nem, mindenképp mérföldkőnek számít az online játékok és így az e-sport történelmében is.

Ezt követően, nyilván az internet egyre szélesebb körben való elterjedése és a számítógépek folyamatos fejlődése következtében a játékosok száma és az őket övező érdeklődés is hihetetlen iramban nőtt. A tradicionális sportokkal ellentétben az e-sportok folyamatosan változtak, ahogy egy-egy játék kiment a divatból, egy új vette át a helyét, és használta ki a gyorsan jött népszerűséget. Vannak azonban örökbecsű darabok, mint például a Starcraft, a Counter Strike vagy akár a Quake, amelyek felújított verziókkal és stabil játékosbázissal évtizedek óta vezetik a listákat.

E-sport
www.ebuyer.com

Az áttörést a 2010-es év hozta, a MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) – azaz többjátékos internetes csatatér – stílus megjelenésével, ahol csapatok küzdenek egymás ellen a gép által irányított katonák segítségével. Az a csapat nyer, amelyik le tudja rombolni az ellenfél erődjét. Az eredeti triász a Dota (2), a League of Legends(LoL) és a Heroes of Newerth volt.

E-sport
www.ebuyer.com

Eszméletlen népszerűségüket mutatja, hogy LoL-t 2014-re havonta átlagosan 67 millióan játszottak. Ami a versenyeket illeti, az első világbajnokságot 2011-ben rendezték az egyik legnagyobb „kocka” rendezvényen, a DreamHack-en. A győztes európai csapat (Fnatic) 50 000 dolláros nyereménnyel térhetett haza, a meccseket pedig 1,6 millióan nézték meg. Az e-sportok jelentőségét talán semmi nem mutatja jobban, mint a számok: a 2014-es világbajnokságot 27 millióan nézték, a bajnokok pedig 1 millió dollárt nyertek, de ez még mindig elenyésző a Dota 2 idei vb-jéhez, ahol a 18 millió dolláros összdíjazásból 6,6 millió dollárt zsebelt be a nyertes csapat.

Győztesre (csapat) jutó nyeremény
www.espn.go.com

Hasonlóan a többi sporthoz, az e-sportok is bővelkednek sztárjátékosokban, akiket nap mint nap tízezrek néznek (az egyik legnézettebb LoL „streamert”, Nightblue3-at a cikk írásakor több mint 36 ezren nézték), ami szintén nem kevés bevételt jelent. A Stream-oldalakon bárki ingyen nézheti a játékosokat. Ilyen például a Twitch.tv , de már a YouTube is beszállt a dologba.

E-sport
www.derstandard.at

Hogy mi az e-sportok jövője, nem tudni. Elnézve azonban a rohamos fejlődést és az egyre növekvő népszerűséget, talán még az is elképzelhető, hogy egyszer el fogják ismerni igazi sportként. Addig is várjuk a napot, amikor a versenyszerű e-sportolás kiválthatja a mindennapos testnevelést.

via ESPN , Ebuyer , esportsearnings

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tovább erre az oldalra