Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

"Pofonegyszerű. Megöljük Batmant"

Aki ebből nem tudja, hogy miről lesz szó, nem ismeri eléggé a karaktert… Joker nem hasonlítható egyetlen gonoszhoz sem, így a megformálást sem bízhatták soha akárkire.
Hirdetés
Hirdetés

Szeretem az olyan vitákat, amiknek soha nincs vége. Élnek, „lélegeznek” és folyamatos alakulásban vannak. A „Ki a legjobb Joker?” vita is ezek közé tartozik. Itt és most nyilván azokat a Joker karaktereket és színészeket emeljük ki, akik egyetemes népszerűségre tettek szert. Már így is túl sok a vita velük kapcsolatban.

Kezdetben volt Jack Nicholson, akit sokak szerint lehetetlen felülmúlni.

Nem tudni, hogy a színész vagy a film tisztelete miatt, de sokáig egyet is értettem ezzel a felvetéssel. Hozzátenném, hogy amikor először láttam, még fel se merült az eredeti nyelv, csak szinkronosan néztem mindent, és Sinkó László mint Joker hangja egyenesen tökéletes volt.

Szerencsére Heath Ledger nem próbálta meg „legyőzni” a mestert, egyszerűen csak máshogy, legalább annyira zseniális módon nyúlt a karakterhez, így megnyugodhattam, hogy ez a két Joker kényelmesen megfér egymás mellett. Azzal az apró különbséggel, hogy a Sötét Lovag ot csak eredeti nyelven tudom igazán élvezni. Illetve ne feledkezzünk meg róla, hogy Heath Ledger korai halála miatt, soha nem tudhatjuk meg, mit hozhatott volna még ki Jokerből.

Na, de itt kezdődtek az igazi problémák. Ha valaki egy ilyen alakítást tesz az asztalra, általában hagyják kicsit ülepedni a témát, mint az előző esetben, ahol a filmek között 19 év telt el. A következő megjelenés már napjainkhoz köthető. A Gotham című sorozat igyekszik kitölteni az űrt, ami Bruce Wayne szüleinek meggyilkolása és Batman megszületése között van. Az első részek alapján nehezen tudtam eldönteni, hogy ez most komoly vagy vicc. Azóta a sorozat szerelmese lettem, főleg az ifjú Jeromes Valeska (Cameron Monaghan) miatt, aki sokak szerint nem is Joker, mert neki nem ismerjük az eredetét stb,stb… Újabb vitatéma.

Mindenesetre Jerome megölése óta érezhető némi punnyadás a sorozatban, de sebaj, a fiú fergetegesen játszott, és akár Joker, akár nem, már mindenki vele azonosítja.(Amúgy gyakori téma, hogy hogyan hozzák vissza a karaktert tekintve, hogy Batman legnagyobb ellenfele nem halhat meg egy színpadon úgy, hogy Batman még nincs is!)

Szóval, a harmadik Joker is működik, és nem érzem azt, hogy a többit majmolná.

És akkor van nekünk itt Jared Leto, akinek tündöklése vagy bukása még várat magára. Ugyanazt érzem nála, mint amikor Heath Ledgerre esett a választás: ez az ember nem alkalmas erre a szerepre, nem láttam még, de már csalódott vagyok. És pont ez az érzés nyugtat meg egy kicsit. Ha Heath Ledger minden aggályom ellenére (biztos tudott róluk) ennyire brutálisan hozta a karaktert, talán Jared Leto is képes lesz hasonló bravúrra.

Nem lehetetlen, bár nekem a sebhelyek vagy a sav miatti mosoly, vagy tökmindegy minek hívjuk, hiányzik. Ettől még persze ijesztő paraszemekkel tud nézni, de sokkal többet nem tudunk még róla. Majd kiderül a Suicide Squad ból 2016-ban, amit elmondhatatlanul várok.

Már csak egy kérdés maradt. Bár imádom Batman karakterét, aki számomra egymagában néha ütősebb, mint a Marvel csapat együttvéve, miért van az, hogy inkább Joker miatt nézem a felsorolt alkotásokat, sőt van, hogy neki szurkolok?

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés