Zé és Laci bácsi vitája már önmagát gerjeszti

Az egyik kólával főz, a másik ketchupot használ. Vannak megkérdőjelezhető receptjeik, ami viszont köztük történt, az konkrétan hülyeség.
 
 

Zé és Laci bácsi vitája már önmagát gerjeszti

Az egyik kólával főz, a másik ketchupot használ. Vannak megkérdőjelezhető receptjeik, ami viszont köztük történt, az konkrétan hülyeség.
 
 

Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket!

 
 
 
 

Zé és Laci bácsi vitája már önmagát gerjeszti

Az egyik kólával főz, a másik ketchupot használ. Vannak megkérdőjelezhető receptjeik, ami viszont köztük történt, az konkrétan hülyeség.

Kezdjük a legelején és próbáljuk megérti, mi is történt. Nem mondom, én is néztem egyet, amikor Laci bácsi a ketchuphoz nyúlt, miközben arról beszélt, hogy sok fajta lasagna létezik, csak azt nem értem, hogy Zének, aki a kollégisták, fiatalok nagy barátja, aki szerint a hamburger az, ahol a „főzés kezdődik” és, aki saját maga kólával önt fel egy adag hagymát a Konyhafőnök!!! című műsorban, milyen elv, vagy elképzelés alapján ment neki a nem véletlenül nagy nevű Benke Laci bácsinak.

Kicsit túl lett ez az egész lihegve, most pedig egy ember egészsége és két, egyébként szerintem remek szakács hírneve és nyugalma bánja azt, hogy csak erőből tudtak kommunikálni. Az egyik azt mondta, azok nem jó receptek, a másik, hogy te meg nem tudsz főzni és csak formálták, csócsálták, gömbölyítették a vitát, amit csak a jóérzés mondat velem vitának, mert valójában nem érvek ütköztetése történt, hanem ócsárolás.

De most komolyan. Két emberről, gyakorlatilag két gasztronómiáról szól ez a vita, illetve arról, hogy az emberek képtelenek a dolgokat a helyükön kezelni. Vagy rosszul látom? Gondoljatok bele: Fördős Zé, aki szuper pastákat gyárt, amiben tészta van, sajt, meg a tetején némi petrezselyem, képes belekötni a ketchupba. Miért? Hát könyörgöm, nem egy olyan Street Kitchen rész van, ahol sűrített paradicsomot használ, vagy passatát (jobb, ha tudjátok, hogy tilos bármibe is beleRAKNI, ezt a hozzávalót csak és kizárólag csapatni, nyomatni, küldeni lehet. Amennyiben nem így tesztek, az étel garantáltan nem lesz Brutttttális. Köszi.)

Térjünk vissza a kólához

Kóla kerül a hagymához, Zé így karamellizálja. És erre olyan büszke, hogy az ő szavaival élve, ezzel a módszerrel robbantja az ételben az „atombombát”.

Szóval akkor ezt lehet? Ez nem áll távol semmilyen gasztronómiától? Ez nem gasztrononszensz? Ismétlem, én se tartom a ketchupot feltétlen a lasagna készítés csúcsának, de Laci bácsi azt használt. Aztatyűkutyamindenit. Használja. Van vagy százmillió meglehetősen jó receptje, engedtessék meg neki, hogy baszogatás nélkül nyomjon ki egy adag ketchupot, ha ahhoz van kedve.

Vagy legalább ne az ítélje meg, aki arról akar engem/minket meggyőzni, hogy szuppperegyszerű alapanyagokból, amik minden háztartásban fellelhetők is lehet egyszerű, gyors és finom kajákat csinálni. Ketchupból lehetetlen? Bármibe teszem szar lesz? Tuti? Az a baj, hogy ezzel a csatározással Zé pont azt a közvetlen lazaságát vesztette el, amivel mindenhez, mindenkihez igyekezett viszonyulni, ami őt fémjelezte.

Aztán persze jött a visszavágás. Miután Laci bácsi nem a mai kor gyermeke, lehet, hogy nem is tudta micsoda hullámokat ver, ha a gasztrobloggereket úgy egyben támadja, ahogy vannak. Nem volt jó ötlet, ugyanakkor semmivel nem érdemelte ki, hogy így meghurcolják. Egyébként, ha nem is Zéről beszélünk, hanem csak általánosságban, tényleg felmerül a kérdés, hogy vajon minden gasztroblogger olyan jó, ahogy azt tálalja? Egyáltalán nem biztos. Aztán a kövi hülyeség. Zé közli, hogy ő már abszolút megszokta a támadásokat, sőt kijelenti, hogy, ha Laci bácsinak lenne üzleti érzéke meglovagolná ezt a felhajtást. Hát ez?

Nem mondanám, hogy ide illik, de valamivel színezni kell az anyagot szóval: Ketchuppal és kólával lehet, de soha ne főzzetek mocsoládéval!

Mocsoládé.

Oké Zé, te fiatal vagy, tele energiával, vággyal, hogy mindenhol ott legyél (a Zé magazin, illetve, ahogy hívom Zégazin után nem csodálnám, ha lassan beköszönne a Zé tv, azaz Zévé és így tovább és így tovább), de akadnak, akik csak szeretnének főzni, ételeket mutatni azoknak, akiket érdekel és nem vágynak rá, hogy megkapják a gasztrokoronát, vagy hogy 5 éven belül minden konyhában legyen belőlük egy.

A legrosszabb az egészben az, hogy mindkettejüket kedvelem. Kifejezetten szeretem a Street Kitchen receptjeit, szeretem azt is, hogy Fördős Zé ilyen tudatosan építette fel saját magát, nincs azzal semmi baj. Esküszöm még a brutális, nyomassuk, csapassuk, megküldjük dumát is kedvelem. Annyira irritáló, hogy már tetszik. A pörgés, a szöveg, a lelkesedés, a közvetlenség, teljesen egyedivé tette, amivel elérte azt, ami a legtöbb közszereplő álma: Szeressenek, vagy utáljanak, de foglalkozzanak velem, ne vegyenek semmibe.

Laci bácsi, pedig Laci bácsi. Olyan jóízűen, olyan kedves, nyugodt, barátságos (és profi) módon, ahogy ő főz és mindezt előadja, úgy nem tud senki. Emberes mennyiségű ételek, mégis ott van rajtuk a finom, elegáns díszítés. Olyan hangulat, amit csak az ő orgánuma tud megteremteni egy videón keresztül, az én otthonomban.

Nem tudom miért kellett ebből ilyen véres csatározást csinálni, holott egy sima „ne haragudj, ez kicsit elfajult, beszéljük meg” sokkal gusztusosabb lenne mindkét fél részéről, mint a médián keresztül odaszólogatás. Nem érzem, hogy ez a két ember rosszindulatú lenne, vagy direktben bántani szeretnék egymást, azt érzem, hogy egy félreértés áldozatai, amit nem kezeltek sem jól, sem időben és, ami már magát tolja előre. Tuti, hogy mindkettejüknek elege van ebből.

Norbi levele pedig inkább volt olaj a tűzre, mintsem békítő szándékkal írott szöveg, holott Laci bácsi szerintem soha nem igényelte az emberek sajnálatát, csak a szeretetüket, meg az étvágyukat. Az meg, hogy csak és kizárólag Zét okoljuk Laci bácsi állapotáért, vagy a jelenlegi helyzetért, pláne hülyeség. Amennyiben Norbi tényleg olyan belsőséges viszonyt ápol Laci bácsival, mint ahogyan azt ő tálalja, akkor szerintem célravezetőbb lenne nyugalmat biztosítania a séf számára, mint tovább feszíteni a gasztrohúrt.

Srácok. Főzettek mind a ketten, az való nektek és az való nekünk is. Főzettek külön, főzettek együtt, teljesen mindegy. Küzdjetek meg minél bonyolultabb receptekkel, ne egymással. Kifejezetten örülnék, ha ez után a felesleges hülyeség után készülne valami Bruttttttális turpisság a két szakács együttes erejével. Laci bácsinak pedig mielőbbi gyógyulást kívánunk, vannak még elkészítésre váró ételek!

 

 
 
 • 3eldiablo2017február04.18:16ÚjVálasz

  Olasz eredetű ételbe nem teszünk ketchupot, az blaszfémia. Mint ahogy a leszűrt tésztát sem mossuk le vízzel.
  Ugyanakkor meg mindenki azt tesz az általa bemutatott ételbe ami csak akar, senkinek semmi köze hozzá. Ezért belekötni valakibe szimpla ostobaság.

   
 • 2henrikfodor2017február04.12:32ÚjVálasz

  a tisztelt szerző szemmel láthatóan egy kukkot sem értett meg ebből az egészből.

   
 • 1cotturag2017február04.02:07ÚjVálasz

  Ha leleményes lennék, én mint Fördős Zé, leülnék a Laci bácsival egy kólás vegetás spagettira, s kitalálnánk ezt a szúrkálódás mókát, mert így már az országban mindenki ismeri a F.Z-t, meg L. bácsit.
  De nem vagyok Fördős Zé, meg leleményes sem, simán leszarom a témát, mert az ég egy adta világon nincs semmilyen jelentősége. Nem világít rá semmire, s konstruktivitás sem nyerhető ki az egészből. A gasztrókultúrát sem tudja érdemben befolyásolni.
  Még csak egészségesebben sem fog tőle senki étkezni, nem hogy egy egész társadalom. De még vitaindítónak is szar, mert akit érdekel a gasztrókultúra az nem ezen a történet nyomán fog vitatkozni, akit meg nem, az meg enélkül is úgy jártatja a száját a dolgokról, hogy fogalma nincs róla. Vagyis van, annyira legalább mint a politikához, a gyerekneveléshez, a focihoz. Két fröccsöt érvként felhasználva. Nagyot.

   

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

 

Hirdetés

 

Hirdetés

 

Hirdetés

 
 

Hirdetés

Hirdetés