Megalakult a Prizma közösség

A Prizma közösség azért jött létre, hogy új képviseletet adjon a bináris és nembináris transznemű, interszex embereknek.
 
 

Megalakult a Prizma közösség

A Prizma közösség azért jött létre, hogy új képviseletet adjon a bináris és nembináris transznemű, interszex embereknek.
 
 

Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket!

 
 
 
 

Megalakult a Prizma közösség

A Prizma közösség azért jött létre, hogy új képviseletet adjon a bináris és nembináris transznemű, interszex embereknek.

Bár az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kapott az LMBT társadalom, még mindig van miért harcolni, még mindig akad bőven tenni való. Az LMBT mozaik szóban a T betűvel jelölt közösség, azaz transzszexuálisok, azok akik a gender forradalomnak nevezett aktivitás ellenére a legnagyobb hátrányban, kirekesztésben, szegregációban kényszerülnek élni. Magyarországon igazán elszomorító a helyzet, hogy mennyire azt talán az mutatja a legjobban, hogy a név- és nemváltoztási kérelmek elbírálása hosszú hónapok óta áll jogszabályi változtatásokra hivatkozni.

Elsősorban, - de ahogyan célkitűzéseikben is megfogalmazzák – nem csak ezen közösség képviseletéért, segítéséért és természetesen támogatásáért jöttek létre.

A megalakulást követő első projektjük egy LMBT barát szolgáltató adatbázis létrehozása, ahova minden olyan jelentkezőt várnak, akik a közösséggel szimpatizálnak, hiszen olykor nem kis fejtörést okoz ezeknek az embereknek megtalálni a megfelelő fodrászt, kozmetikust, orvosokat vagy bármely más szakembert.

Prizma Közösség:

A Prizma közösség azért jött létre, hogy új képviseletet adjon a bináris és nembináris transznemű, interszex embereknek - írják magukról. Az egyik fő célunk egy befogadó, az értintettek számára nyitott, támogató közösség létrehozása, a másik a kapcsolatépítés az LMBT+ közösség és a többségi társadalom felé. Céljainkat aktivista alapon, a kritikára nyitottan, a kölcsönös megértésre törekedve tervezzükik elérni: mindezzel így együtt bizonyára tudunk újat mutatni Magyarországon.

Távlati célunk, hogy Magyarországon a transzneműség és a gendernonkonformitás "ne legyen ügy", ahol az ezzel kapcsolatos tapintat természetes, és ahol az állam magától értetődően adja meg a normális életvitelhez szükséges segítséget.

A Transz Zóna Facebook-csoport létrehozásával kialakult egy kölcsönös támogatásra épülő közösség, ahol a közösség tagjainak részvételével építkezünk közösen. Az ebből kinőtt Prizma nyilvános és elérhető arca akar lenni a transz közösségnek, amely véget akar vetni a transz emberek elszigeteltségének az LMBT+ közösségen és a feminista, baloldali, jogvédő csoportokon belül.

Prizma közösség

Prizma közösség. 123 likes · 50 talking about this. A Prizma közösség azért jött létre, hogy új képviseletet adjon a transznemű, interszex és nem-bináris embereknek. Az egyik fő célunk egy befogadó,...

Bár elsődleges célunk a transz közösség érdekképviselete, nem gondoljuk például kevésbé fontosnak a nők elleni erőszak visszaszorítását vagy a nők egyenjogúsítását. Azt gondoljuk, hogy Magyarországon a transzneműeknek elemi érdeke szoros és kölcsönösen támogató kapcsolatot ápolni a természetes, szükségszerű és kézenfekvő szövetségesekkel, hiszen problémáink és elnyomásunk gyökerei közösek a cisznemű nőkével, a melegekével, de gyakran akár a hajléktalanokéval, a cigányságéval vagy a fogyatékossággal élő személyekével. Ugyanilyen határozottan gondoljuk, hogy az egymás támogatása, a szolidaritás, vagy legalábbis a koordináció alapvető érdeke az LMBT+ közösség többi szereplőjének, ezek között a csoportok között a transzneműeknek helye van, helyzetünk éppen annyira különbözik a többiekétől és éppen annyiban hasonlatos, mint bármelyik tetszőleges csoportnak bármelyik másikétól. Ha az LMBT+ hajóból bárkit kidobunk, azzal evezőst veszítünk és azzal a reménnyel is csalatkozni fogunk, hogy majd a megtisztított LMB_ csoport elfogadhatóbb lesz az intoleráns többség számára. Ugyanígy valljuk, hogy a szolidaritásra és egymás támogatására nem csak az LMBT+ csoporton belül van szükség, hanem minden, elnyomott és nehéz helyzetben lévő kisebbség érdekében dolgozó szervezet között, foglalkozzanak azok hajléktalanokkal, bántalmazott nőkkel, a sajtószabadsággal, prostituáltakkal/szexmunkásokkal, fogyatékosokkal, a rasszizmus áldozataival, szegény gyerekekkel vagy éppen - igen - menekültekkel. Nekünk erre külön okunk, hogy a transzneműek a társadalmi kirekesztettség miatt nagyobb valószínűséggel lesznek hajléktalanok vagy bántalmazás áldozatai, kényszerülnek prostitúcióra/szexmunkára vagy kénytelenek elhagyni a hazájukat. United we stand, divided we fall.

A transz, transznemű szavak használatáról:

A transzneműség egy spektrum, amelyen mindenki megtalálható, aki nem tud azonosulni a biológiai, bináris nemével. Van, aki ezek közül az orvosi segítségeket is igénybe veszi (hormonterápiát végez, nem megerősítő műtétnek veti magát alá), és olyan is van, aki csupán magának vagy szűkebb környezetének mondja ki: ő nem sorolja magát a kívülről nyilvánvalónak tekintett neméhez, de nem változtat a biológiai neméhez kötött, akár sztereotipikus megjelenésén vagy akár a nevén sem. A kettő között természetesen számtalan átmenet van még. Ide sorolják magukat nem ritkán az interszex emberek is. Nem tartoznak ide a férfi és női transzvesztiták vagy crossdresserek, akik időnként a másik nem ruháit öltik fel, de nemi identitásuk megfelel a biológiainak.

(Forrás: Facebook)
 

 
 

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

   

  Hirdetés

   

  Hirdetés

   

  Hirdetés

   
   

  Hirdetés

  Hirdetés