Hogyan élj túl egy éjszakai buszutat?

Kompromisszumokkal bárhogy!
 
 

Hogyan élj túl egy éjszakai buszutat?

Kompromisszumokkal bárhogy!
 
 

Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket!

 
 
 
 

Hogyan élj túl egy éjszakai buszutat?

Kompromisszumokkal bárhogy!

Az éjszakai buszutakat csak azoknak az embereknek javaslom, akik képesek a rosszban is meglátni a jót és derűsen állnak hozzá minden szituációhoz. Aki képtelen bármilyen nemű alkalmazkodásra az inkább felejtse is el.

Egyáltalán nem akarok senkit lebeszélni az éjszakai, hosszú buszutakról. Sőt, ajánlani szeretném! Ha olcsón akarsz kihozni egy utazást és nem számít az idő, akkor már csomagolhatsz is.

Repülő, vonat vagy busz?

Nem is olyan régen, úgy határoztam, hogy elmegyek kirándulni Németországba a Fekete-erdőbe. Szerencsére ismerősnél aludtam, így a szállásra nem kellett külön nagyobb pénzmennyiséget szánnom. Agyaltam, hogy mivel kéne utazni és három lehetőség jött szóba nálam. Repülő, vonat és busz. (A telekocsit illetően én a bizalmatlanabb típus vagyok, úgyhogy ezen még dolgoznom kell.) A repülő klassz lett volna, találtam olcsó jegyeket is, de a helyközi vonatozás többe került volna, mint maga az egész utazás, plusz a reptér is aránylag messze volt a tervezett úticélomtól. Elsősorban túrázni szerettem volna az erdőben, amihez bakancs és már felszerelések is szükségesek, ezért a feladott csomagért is fizetnem kellett volna, így viszont már nem is volt annyira csábító a repülő.

A vonat tűnt a legideálisabbnak, ugyan az ára az én pénztárcámnak kicsit borsos volt, de hajlottam rá. Gyors, kényelmes, rendezett. Aztán elgondolkoztam, hogy vajon milyen lehetőségem lenne még. Nem vagyok öreg, fiatal vagyok, csupa kalandvágy, egyszer élünk és a többi alapon megnéztem a buszmenetrendet. Csak végig tudok ülni/aludni egy busz utat nem?

Ezen felbuzdulva már másnap megvettem a retúrjegyet. Csak, hogy világos legyen miért lelkesedtem így fel a buszon: két buszjegy került annyiba, mint egy vonatjegy.

Előny/hátrány

Leszögezném, hogy több hátrány van, mint előnye, de így is megérte szerintem. Legfőbb a pénzspórolás volt és ez felülmúlja az összes hátrányát. Amit megtakarítottam, abból lehetőségem volt még 2 napot maradni.

A hátrányait teljesen őszintén elsorolom, de, mint említettem eltörpülnek a jegy olcsósága mellett. Aki meg nevetve gondol vissza ezekre a kis kellemetlenségekre, mint én, annak csupa móka és kacagás az utazgatás.

Ha nem egyedül vagy egy kettes ülésen, akkor már búcsút is inthetsz a nem annyira rohadt kényelmetlen alvásnak. Azzal nem is akarnám fokozni, hogy az illető horkol/büdös/rád dől alvás közben. Ezen lendüljünk is túl. Én baromi szerencsésnek mondhatom magam, hogy egyedül terpeszkedhettem az ülésen mindkét úton. (A helyfoglalás adott városokban kötelező, tehát nem mindig te döntöd el, hogy hová ülsz).

Annak ellenére, hogy egyedül ültem sem dúskáltam a helyben. Próbáltam a másik soron ülő nőt figyelni, hogy milyen pozíciókban próbál aludni, de rá kellett jönnöm, hogy mivel én 2 fejjel magasabb vagyok nála, esélytelen, hogy kényelmesen elhelyezkedjek. Az ember nyilván nem arra számít, hogy teljesen ki tudja magát aludni egy buszon, nekem sem voltak ilyesfajta elvárásaim.

Ezeken túl, még egy csomó dolog közbe jöhet. Attól függően, hogy honnan hová tart a busz, az utasok összetétele is változó. Kulturált emberek utaznak a buszon, akik tekintettel vannak a másikra és… ja, nem.

És a legfontosabb probléma: a pisilés! Az elején őszintén szólva aggódtam egy kicsit. Ha van mellékhelység (pl a vonaton), akkor tuti nem kell annyiszor kijárnom, de a jó öreg Murphy dolgozik. Volt a buszon WC, de csak vész esetére. Egyébként 3 óránként muszáj megállnia a busznak, 15 perces pihenőt tartani. Ezt előírja a szabályzat.

Sok pici cucc

Van pár apró dolog, amik igazán hasznosan lehetnek az út során. A két legesleghasznosabb, ha imitálni szeretnéd a kényelmes alvást, akkor az a pokróc és a szemmaszk. A pokróc arra az esetre, ha fáznál. Ugyan én pulcsiban sem fáztam, de lényegesen javított a komfortérzetemen az, hogy betakarózhattam. A szemmaszkra sokáig úgy gondoltam, mint egy teljesen haszontalan holmira, de hamar megváltozott a véleményem, amikor láttam, hogy minden ülés fölött világít egy kis kék led biztonsági okokból. Továbbá tökéletes volt az autópályán villódzó fények ellen is. Nagyon sokat segít, ha teljes sötétben tudunk aludni és nem terheljük a szemünket pihenést közben. Az alvást segítő cuccokhoz, még a párnát említeném meg, aminek több, mint tökéletes egy összehajtott pulcsi.

Amikor megáll a busz pihenőt tartani, azt általában egy benzinkúton teszi. Szokott lenni ingyenes WC, ami az épületen kívül található, de ha mégsem, vagy inkább a szebbiket választanád, akkor tarts magadnál némi aprót, mert ezek általában fizetősek.

Étel/ital

Hacsak nem vagy az az unalmában zabálós típus, kár túltolni az ételmennyiséget a buszra. Próbálj inkább aludni, vagy zenét hallgatni és csak akkor enni, amikor tényleg éhes vagy. A túl sokféle kaja és nassolni való váratlan és kellemetlen élményekkel gazdagíthatja utazásod.

Ami az innivalót illeti, kerülni kell a cukros löttyöket. Nem tudsz majd aludni, bár, ha az a cél, hogy éber maradj, akkor tökéletes. Alkoholt tilos a buszon fogyasztani, szóval ez nem is kérdés (dehidratál és még vízhajtó is).

A legjobb tanács, amit adhatok az az, hogy fogd fel kalandként és gondolj arra, hogy egy élménnyel gazdagabb lettél.

 

 
 

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

   

  Hirdetés

   

  Hirdetés

   

  Hirdetés

   
   

  Hirdetés

  Hirdetés