Neked is két hét alatt megy tönkre az új ruhád? Hát ez az oka mindennek!

A fast fashion holmik minősége sok esetben majdnem megegyezik a szemeteszacskóéval, de vajon hogy lehet ez?
 
 

Neked is két hét alatt megy tönkre az új ruhád? Hát ez az oka mindennek!

A fast fashion holmik minősége sok esetben majdnem megegyezik a szemeteszacskóéval, de vajon hogy lehet ez?
 
 

Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket!

 
 
 
 

Neked is két hét alatt megy tönkre az új ruhád? Hát ez az oka mindennek!

A fast fashion holmik minősége sok esetben majdnem megegyezik a szemeteszacskóéval, de vajon hogy lehet ez?

Régen általában két nagyobb szezon volt jellemző a hagyományos divatvilágban: az őszi/téli, illetve a tavaszi/nyári kollekció. Mára azonban a fast fashion üzletek megjelenésével a helyzet megváltozott. Egyes márkák akár évi 52 minikollekcióval is dolgoznak. Ennek azonban számos pozitívuma mellett - olcsóság, folyamatos újdonság - megannyi hátulütője is van.

Mi is a fast fashion?

A fast fashion egy új hullámos felfogás a divat világában, nagyjából ugyanazon az elven alapszik, mint, amit a Swatch óramárka képviselt a '90-es évek elején. Vagyis a hord aztán dobd el filozófiáját követi.

Ahhoz, hogy ezek a minikollekciók mindig a legújabb trendeknek megfelelően az üzletekben elérhetőek legyenek, szükség van a gyártási folyamat gyorsítására és a költségek csökkentésére. Előbbit a fast fashion márkák a legtöbb esetben az egyes luxus darabok másolásával, nagy mennyiségű gépimunka használatával oldják meg, utóbbit pedig a rosszabb minőségű alapanyagok használatával. Sőt a legújabb trendeket figyelembe véve, egyre gyakrabban találkozhatunk újrahasznosított anyagokkal is, melyek alapvetően előnyösek lennének a természetvédelem miatt, de mivel még gyerekcipőben járnak ezek a technológiák, e textíliák minősége nagyon silány.

Elpattan, kibolyhosodik, leesik..

Nem csoda, hogy gyakran már a próbafülkében elpattannak a szálak, leesnek a gombok vagy pedig néhány használat után apró lyukak jelennek meg a felsőkön; ugyanis a súrlódás következtében a rossz minőségű anyag folyamatosan elhasználódik. A minap találkoztam egyik barátnőmmel, aki bosszankodva mutatta, hogy hogy járt a legutóbbi leárazáson 40 ezer forintért vett kabátjával, ami ráadásul egy márkás darab. 2 hét után elkezdett kibolyhosodni az anyag a hónaljánál. s ráadásul az egyik gombja is leesett már az első héten. Megnyugtattam, hogy nincs ezzel egyedül, mert nekem a múlt héten vásárolt, szintén márkás pulcsin már az első mosás után apró lyukak jelentek meg.

Míg régen az emberek hosszútávra vettek egy-egy ruhadarabot, addig ma már többnyire csupán a trendkövetés miatt, hisz egyik nő sem szeretne lemaradni a legújabb divatról. Ha megkérdezzük szüleinket, hogy mi jut eszükbe például a Levis hallatán, legtöbben azt fogják válaszolni, hogy a legjobb minőségű farmernadrág, melyet akár 10 évig is hordhatott az ember, ha csak ki nem hízta. S miért? Mert a gyártók nem spórolták ki az anyagot a ruhákból, azokban volt bélés, a szálakat rendesen elvarrták és a textilek anyagai is tömöttebbek voltak. Ez tartást adott a ruhának, s bárki felvehette, nem csak a szupermodell alkattal rendelkező nők, nem buggyantak ki belőle a kényes részek. Ezzel szemben a mai divatmárkák kapcsán már sokkal inkább asszociálnak az emberek a divatosságra és az olcsóságra.

Mégis miért?

Nagyon sokan kezdik a hónapot azzal, hogy elindulnak kedvenc üzletükbe azért, hogy beszerezzék a legújabb darabokat. Ez esetben "csupán" egy rossz szokásról beszélhetünk.

Láttad mi volt az Évin? - a legújabb felső, amit a múlt héten láttam a kirakatban.Ebben az esetben egy fajta "csordaszellemről" beszélhetünk. Senki sem akar lemaradni, mindenki trendi szeretne lenni.

Az egyes kollekciók darabjai csak nagyon ritkán passzolnak egymáshoz-ne gondoljuk, hogy ez véletlen. A formák és a színek direkt úgy lettek kitalálva, hogy azokat a különböző kollekciókkal nehéz kombinálni, ezért mindig úgy érezzük, hiányzik még valamink.

Hetente, kéthetente átrendezik a kirakatokat, így akárhányszor elsétálunk előtte, mindig az újdonság erejével hatnak ránk.

Mindez pedig hova vezet?

Egyrészt oda, hogy évente 400 százalékkal több ruhát vásárolunk, mint 30 évvel ezelőtt. Másrészt pedig az emberek kizsákmányolásához és a természet pusztulásához. Elrettentésül ajánljuk a The True Cost című filmet, mely igyekszik felfedni a fast fashion ipar eddig nagyrészt ismeretlen sötét titkait.

 

 
 

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

   

  Hirdetés

   

  Hirdetés

   

  Hirdetés

   
   

  Hirdetés

  Hirdetés