Emberi sejtek egy malac embriójában? Mivan?!

Újabb szintre lépett a természettudomány.
 
 

Emberi sejtek egy malac embriójában? Mivan?!

Újabb szintre lépett a természettudomány.
 
 

Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket!

 
 
 
 

Emberi sejtek egy malac embriójában? Mivan?!

Újabb szintre lépett a természettudomány.

Oké, akkor most vegyünk egy nagy, mély levegőt. A hír igaz, a héten tényleg sikerült tudósoknak egy ember-malac hibrid izét alkotniuk. Amikor ezt először hallottam, valami ilyesmi lény jutott eszembe:

Aztán kicsit utánanéztem a dolgoknak és rájöttem, hogy félre kell tennem a minotauruszos-griffmadaras emberfejű-állattestű fantáziámat.

A hibrid szervezetek létrehozása mindig is egy kényes téma volt mind tudományos, mind etikai szempontból nézve. A társadalom nagy része nem fogadja el, és az egészségügyi intézetek nem támogatják azokat a kutatásokat, melyek az emberi sejtek állatok tojásába vagy embriójába való beágyazásáról szólnak.

Ám több tudós szerint ez mégis fontos. A jelenlegi kutatás első fázisa az volt, hogy patkányok sejtjeit ültették bele egerek embrióiba. A kutatók génmódosításokat hajtottak végre a sejteken, hogy ténylegesen beépüljenek az egerek részeibe, például a szemek, a szív vagy a hasnyálmirigy alkotóiként.

Ezután ugyanazzal a technikával hajtottak végre kísérletet emberi sejtekkel. Azért döntöttek a malacok mellett, mivel a belső szerveik mérete körülbelül megegyezik az emberek szerveinek méretével.

Felvetődhet bennünk a gondolat, hogy az egerek és a patkányok jobban hasonlítanak egymáshoz, mint az emberek és a malacok. Ez a tudósok számára is fejtörést okozott. A különbség már egy elég lényeges dologban is előbukkan: a malacembriók fejlődése gyorsabb, mint egy emberembrióé.

40 ember 4 évnyi kemény munkája után a kutatók (részben) elérték céljukat. Az emberi sejteket a malacembrió befogadta, így a sejtek a malac részeiként fejlődhetnek tovább – a malac sejtjei mellett.

A kutatás legvégső célja pedig hogy olyan működő szerveket, szöveteket hozzanak létre, amelyek szabadon transzplantálhatóak. Ettől viszont még messze van a tudomány.

Az, hogy ez morálisan elfogadható-e, avagy sem, mindenki döntse el maga.

 

 
 

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

   

  Hirdetés

   

  Hirdetés

   

  Hirdetés

   
   

  Hirdetés

  Hirdetés