A cigiről leszokni nem nagy ügy. Nekem már vagy nyolcszor sikerült

Komolyan megpróbáltam. Ettem szotyit, vettem elektromos cigit, de a legnagyobb akadályon nem tudtam keresztül jutni: Igazából nem akarok leszokni.
 
 

A cigiről leszokni nem nagy ügy. Nekem már vagy nyolcszor sikerült

Komolyan megpróbáltam. Ettem szotyit, vettem elektromos cigit, de a legnagyobb akadályon nem tudtam keresztül jutni: Igazából nem akarok leszokni.
 
 

Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket!

 
 
 
 

A cigiről leszokni nem nagy ügy. Nekem már vagy nyolcszor sikerült

Komolyan megpróbáltam. Ettem szotyit, vettem elektromos cigit, de a legnagyobb akadályon nem tudtam keresztül jutni: Igazából nem akarok leszokni.

Pedig tudom, hogy kéne, elvégre egészségtelen, büdös és, ami talán a legvisszataszítóbb, hogy nagyon drága. Tényleg érdemes lenne találni valami olcsóbb és lehetőleg nem roncsoló szokást. Egyik haverom olvasta valahol, hogy ha 35 éves korodig leteszed a cigit, akkor a tüdődnek van lehetősége teljesen regenerálódni. Ebből arra a következtetésre jutottunk, hogy ha 35 éves korunkig bagózunk, aztán ripsz-ropsz leszokunk, olyan, mintha soha nem is dohányoztunk volna. Zseniális, nem? Nem?! Nem.

Ha szükséges, valamivel elfedjük a szagot...

Ti még utaztatok olyan IC-n, amiben volt dohányzó kocsi? Komolyan hiányzik. Mondhat bárki, bármit, de a vonaton bagózásnak és tájbámulásnak baromi jó feelingje van. Mindegy csak úgy eszembe jutott, hogy mennyire hiányoznak.

Azt hiszem először akkor fordult meg komolyan a leszokás gondolata a fejemben, amikor nem volt pénzem cigire és a hamutálban kutattam még pár slukkot rejtő csikkek után. Önmagamra eszmélve, roppant szégyenérzet lett rajtam úrrá, de enyhítette a helyzetet, hogy találtam egy fél cigit.

Másik élethelyzet, amikor elgondolkozom azon, hogy ez már hülyeség, amikor mínusz 15 fokban kinn szívom a cigit a kocsma előtt. Hideg van, nem is esik jól, de a többiek kimentek, gyorsan szívjuk el. Illetve még egy csodálatos eset, amikor nem készülsz megfelelően az estére. Mondhatni, nem vagy betárazva. Ekkor fordult elő, hogy egy haverommal, akivel nem találkoztunk kábé 2 éve, képtelenek voltunk beszélgetni és lejmoló körútra indultunk a kocsmában. Az ilyen és ehhez hasonló, szégyenteljes esetek elgondolkoztatják az embert. Ez már gáz? Tényleg ér ennyit? Hát, hülye vagyok én? Sajnos gyakran mindhárom kérdésre igennel válaszolok magamnak és le is tudom a kérdést.

De van, amikor eljutok a döntésig. A döntés, hogy leteszem a cigit. Mindenkinek a családjában akad egy nagypapa, vagy egy idősebb családi barát, aki nagyon nagy dohányos volt. Hatalmas. Akkora, hogy napi 40 szál szűrőtlent szívott el, de azt is délelőtt. Aztán letette. Egyik percben még dohányzott, a másikban már HB-s ceruzával rajzolt egészséges tüdőlebenyeket a munkahelyi mosdó falára.

Hiányzik?

Nem tudom, hogy ezek az emberek valóban léteznek e, illetve ha igen akkor tényleg ilyen hihetetlen akaraterővel mondtak nemet a cigarettára, de én nem vagyok ez a típus. Különben is, a nikotin tapasz milyen menő már. Az is lehet, hogy ez a történet benne van a születendő gyerekhez járó használati útmutatóban? Dohányzás esetén fejezet, a történet, ami jellemet is farag és a leszokásban is segít, ha gyermekünk ilyen ócska szokást találna megszokni.

Bárcsak nekem is cigiznem kéne a munkámért

Ezért aztán kipróbáltam a tanácsokat, amiket az internet és a haverjaim (akik még az életben nem próbáltak leszokni, mégis a téma szakértői) adtak. Arra képtelen voltam rávenni magam, hogy felhívjam a segélykérő számot. Annyira azért nem fontos.

Nézzük szépen sorban:

Nyalóka: A legnagyobb probléma az, hogy ha a nikotin iránti vágyat még képes is vagy kezelni, magát a szokást, hogy csinálsz valamit menetközben a kezeddel és a száddal (egy szót se!), nehéz levetkőzni. Nem véletlenül létezik a tapasz mellett nikotinos rágó is. Erre szokták javasolni a sima rágót (olcsóbb), a szotyit (macerás kinyitni és minden tele lesz vele), vagy a nyalókát. Miután Kojack-nek bejött, gondoltam én is ezzel nyitok. Sajnos rengeteg probléma merül fel az ötlettel kapcsolatban.

Először is a nyalóka iszonyat drága lett gyerekkorom óta. Komolyan. Felháborító. Másik probléma, hogy, ha megpróbálsz naponta 3-8 nyalókát elszopogatni, nagyon nagyon rosszul leszel. Plusz, nem vagyok benne biztos, hogy a fogaknak olyan jót tesz.

E-cigi: Azt a macerát… Letekerni, megtölteni, feltölteni, kikapcsolni, bekapcsolni, megszokni… Felejtős. Arról nem is beszélve, hogy bár nem a létező legdrágább van a birtokomban, azért egy elég frankó darab, nekem kaparja a torkomat. Sőt, esküszöm idegesít, hogy nem ég le, szóval addig szívom, amíg le nem merül.

Nikotin tapasz: Becsülettel bevallom, ezt nem próbáltam. Egyrészt, mert rohadt drágák (tudom az egészségért semmi pénz nem sok), másrészt, mert Jóbarátok rajongóként Chandler hozzáállása biztossá tette számomra, hogy nem működik a cucc.

Hipnózis kazetta: A fenti sorozatra hivatkozva, ezt nem értékelném.

Sport: Ezt egy haverom ajánlotta és meg kell mondjam, hogy edzés, vagy úszás után, baromi jól tud esni egy szál cigi.

Vonjuk le a logikus következtetést: Ha ő ugyanannyit nyom, mint egy kacsa, akkor fából van… Most vonjuk le a logikus következtetést a leszokással kapcsolatban: Ha nem gondolod komolyan, nem határozod el magad ténylegesen, akkor egyik módszer se fog segíteni. Ha viszont tényleg le akarod tenni a cigit, akkor lehet, hogy te is egy leszel azok közül, akiket később majd példaként emlegetnek, mint az akaraterő élő szobrait.

Hivatalos rész: (Ne dohányozz 18 éves korod előtt és, ha van egy kis eszed, utána se. Komolyan. Nem menő és az égvilágon nincs semmi értelme.)

 

 
 
 • 1gpeti2017július30.22:01ÚjVálasz

  "Nem tudom, hogy ezek az emberek valóban léteznek e, illetve ha igen akkor tényleg ilyen hihetetlen akaraterővel mondtak nemet a cigarettára"

  VAN ilyen ember. Pl én. NEM volt elég 2 doboz cigi egy nap. 36 évesen egyik este letettem, ez 8 éve volt. 7.-es koromban szoktam rá ! Ez a tapasz meg az ilyen szarságok csak újabb lehúzások. Nem tudom, hogy hogy sikerült, pedig még saját magam sem tartom magam erős akaratú embernek. Az E-cigiseken csak röhögök. Most vagy csinálunk valamit vagy nem ?!

  De azért elszomorítalak, mert sokan túl rózsásan festik a következő időszakot:
  -nem lettek jobbak az ízek, sőt a kedvenc kajáimnak furcsa íze lett.
  -nem bírok többet (fizikai megterhelést) sem kevesebbet.
  -hiába okoskodnak, hogy nem okoz elhízást, rám olyan +11kg stabilan feljött
  -gondolom a nikotin meg a kátrány minden bacilust megölt. Miután letettem a cigit 1-2 hónapra elkezdődött a mindenféle szájproblémám. Fogínyvérzés, fogínysorvadás, és ettől még büdösebb lehelet, mint amit egyáltalán a cigi okozott :) Fél évbe, egy rakat pénzbe, egy zacskónyi gyógyszerbe került helyrehozni.

  Talán egyetlen pozitívum, hogy megmaradt havi ~60.000, bár nálam ez nem számít érvágós összegnek - viszont ahogy kiveszem, nálad ez jelentős tétel. Ez megmaradna.

  Tedd le. Ennyi. Vagy szívd, de akkor ne b@sztasd magad.

   

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

 

Hirdetés

 

Hirdetés

 

Hirdetés

 
 

Hirdetés

Hirdetés