A kordon melyik oldalán állsz majd?

Július első szombatján szivárványba öltözik Budapest.
 
 

A kordon melyik oldalán állsz majd?

Július első szombatján szivárványba öltözik Budapest.
 
 

Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket!

 
 
 
 

A kordon melyik oldalán állsz majd?

Július első szombatján szivárványba öltözik Budapest.

Megvan az idei Budapest Pride időpontja. Július 2. szombat az a nap, amikor fővárosunk teret ad a felvonulásnak, hogy felhívhassa az LMBT+ társadalom a figyelmét arra, hogy bár változik és jó irányban halad a világ, itthon még mindig csak a megtűrésnél tartunk és nem az elfogadásnál. És e kettő között óriási a különbség. Mindössze egy elszomorító dolog van ebben, mégpedig, hogy nagy valószínűséggel idén is kordonok között vonulhatunk és nagy nagy bátorság kell ahhoz, hogy részt vegyünk, hiszen tudatosan, központilag – államilag elindult egy gyűlöletkampány és néphergelés a meleg kisebbség ellen.

Tudom azt is, hogy ezen sorokat olvasva páran hangosan felhorkannak, sőt egy-egy keményebb kontextusba helyezett buzizás is elhangzik némely olvasó szájából, főleg azzal a jelmondattal, hogy minek kell ezt mutogatni, minek kell ezt utcára vinni? Megnyugtatásul közlöm és azt hiszem minden LMBT+ ember nevében mondhatom, hogy mi örülnénk a legjobban, ha nem kellene vonulni, mert az azt jelentené, hogy a világon - vagy ne is ilyen nagyba mérjük a dolgot – kis hazánkban nincs szexuális diszkrimináció, mindenkit egyenlő jogok illetnek meg és élheti a saját kis életét biztonságban, nem kell félni, tartani bármily nemű atrocitástól.

Vajon belegondoltak a hangosan gyűlölködők abba, hogy pont miattuk kell felhívnunk a figyelmet magunkra? Anno a szüfrazsettek is utcára vonultak a nők jogaiért, akkoriban az is megbotránkoztató volt, de nem volt hiábavaló az ügyükért folytatott küzdelem.

Egy kis Pride történelem

Sokan azt gondolják, hogy ezek a melegfelvonulások nem szólnak másról, mint a magamutogatásról és polgárpukkasztásról. Pedig nem. Elfogadóbb országokban inkább egy karneváli menetről és egy hatalmas buliról szól a Pride, ahol meleg, hetero, leszbi, transz együtt vonul és bulizik, örül egymásnak és annak, hogy a világ milyen sokszínű. Mert igenis sok színű a világ, ahol élünk és ettől kerek.

Szóval ez az egész „utcára megyünk, mert mi is emberek vagyunk és nem választhattuk meg a szexualitásunkat, hanem egyszerűen csak kaptuk” dolog a 60-as évek végén kezdődött. 1969-ben egy meleg bár közössége folyamatos rendőri atrocitásnak és zaklatásnak volt kitéve, amikor az odajáró közösség ezt megelégelve felvette a kesztyűt a rendőri brutalitással szemben. Ez 1969-es Stonewall lázadás. Az első felvonulást ennek emlékére a lázadás egy éves évfordulóján, 1970. június 28-án tartották New York-ban. A 70-es években pedig Amerika után Európában, majd a világ más kontinensein elterjedt mozgalommá nőtte ki magát a Pride, ami sokszor egyfajta politikai demonstráció az egyenjogúságért.

Hogy én miért megyek el idén?

Bevallom töredelmesen, hogy bár már elmúltam 30, még nem vettem részt egy ilyen rendezvényen sem, de most elérkezettnek látom az időt. Igaz, lokális szinten, de mindig igyekeztem úgy élni az életemet, hogy megmutassam én is csak egy ember vagyok a sok közül, hogy ezzel segítsem valamennyire az elfogadást szűkebb, olykor tágabb környezetemben. Ha belegondolok, ma sokkal jobb a helyzet, mint mondjuk 10 évvel ezelőtt. Láthatóbbak vagyunk. Ezzel egy időben sokkal több támadásnak is ki vagyunk téve, és itt most nem feltétlenül utcai atrocitásokra gondolok, hanem arra, amikor központilag támadnak minket.

Az elmúlt években sok mindent mondtak rólunk: csürhe, horda, viccelődés tárgyai és még sorolhatnám. Aztán pár nappal ezelőtt volt egy ilyen mondat ami elhagyta O.B. száját, hogy „Egy alma nem kérheti azt, hogy hívják körtének.” - azaz család csak egy férfi és egy nő házassága, valamint közös gyermekeik, minden ettől eltérő nem definiálható ma családként Magyarországon. Ezzel meglepett, mert engem például a nagyszüleim neveltek nagy szeretetben, de ezek szerint én sem családban nőttem fel. Ugyan ennek semmi köze még az identitáshoz, meg a Pridehoz. Csakhogy ezzel a mondattal egy lépést tettünk visszafelé, ahelyett, hogy előre haladnánk, hisz értelmét veszti a bejegyzett élettársi kapcsolat is, ami ma az egyetlen intézményes joga a magyar LMBT+ embereknek. Tehát még messzebb vagyunk az azonos neműek házasságától és attól, hogy mi is alapíthassunk családot, törvényes keretek között összeköthessük az életünket egynemű párunkkal és, hogy ezt családnak hívhassuk.

Mert egy család annyiféle lehet. Két nő, két férfi, nő – férfi, gyerekkel, gyerek nélkül, örökbefogadott gyermekkel, stb, stb. Mert egy család nem attól család, hogy kik alkotják. Szeretet a család alapja, nem más. Hát ezért megyek el idén. Ha egyszer találkozom valakivel, aki társam és partnerem lesz az életben, akkor ne legyen akadálya annak, hogy törvényesen elismert családom legyen.

7 ok, amiért Neked is ott a helyed, még akkor is, ha heteró vagy?

- Mert minden külső támogatás jól jön nekünk.

- Mert fordított esetben mi is az ügyetek mögé állnánk.

- Mert tuti neked is van meleg ismerősöd, maximum nem tudsz róla.

- Mert az öröm megosztva az igazi.

- Mert jó buli lesz.

- Mert csak együtt tudunk győzni.

- Mert együtt vagyunk sokszínűek.

Jó lenne sok ismerős arcot látni július 2-án. Légy büszke arra, hogy nyitott vagy a világra!

 

 
 
 • 1Apamaci2016május11.10:57ÚjVálasz

  Idézlek Zizi:

  "...hogy bár változik és jó irányban halad a világ, itthon még mindig csak a megtűrésnél tartunk és nem az elfogadásnál."

  Bocs "kedves" Zizi, de miért akarsz mindenáron elfogadtatni valamit a többségi társadalommal, amit az nem akar.
  Mivel nem tehetsz róla, ( feltételezem, hogy nem divat-buzi vagy...) én tudomásul veszem, a genetikai torzulásodat, de könyörgöm, értsd meg, hogy ez az átlag ember számára természetellenes és visszataszító.
  A szexuális irányultságodat éld meg otthon, a négy fal között, mint ahogy azt mi heteroszexuálisok is tesszük, és hidd el, senki nem fog bántani, leköpködni, mocskos buzizni.
  Nekem eszembe sem jut egy kamion platóján félmeztelenül vonaglani, a párommal (vagy a Bibliával..!)közösülést imitálni, a szexuális identitásomat bizonyítandó.
  Nektek miért?
  Ezzel az erőszakos nyomulással ellenkező hatást váltotok ki, mint amit szeretnétek.

  Én szóltam...

  Apamaci

   

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

 

Hirdetés

 

Hirdetés

 

Hirdetés

 
 

Hirdetés

Hirdetés