Ma van a Vöröskereszt napja

Inter arma caritas - Könyörületesség a fegyverek között.
 
 

Ma van a Vöröskereszt napja

Inter arma caritas - Könyörületesség a fegyverek között.
 
 

Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket!

 
 
 
 

Ma van a Vöröskereszt napja

Inter arma caritas - Könyörületesség a fegyverek között.

A Nemzetközi Vöröskereszt napját annak emlékére tartjuk a mai napon, hogy a szervezet alapítója, Jean Henri Dunant 1828. május 8-án született. A svájci üzletember és író az 1859-es Solferinoi csata borzalmait látva határozta el, hogy szükség van egy olyan szervezetre, amely a bajba jutottakon és háborús sérülteken segít, függetlenül attól, hogy melyik háborús fél egyenruháját viselik.

A ma is rengeteg helyen látható szimbólumot az előbb említett ütközetben a sebesülteket mentő és ápoló Kamilliánusok ruháján díszelgő vörös kereszt ihlette.

Pár évvel Solferino után, 1863-ben megalakult a Vöröskereszt, majd az Ötök Bizottsága, a kettő összevonásából pedig megszületett Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága elnevezés. Ahogy folyamatosan bővült a szervezet és egyre több ország csatlakozott hozzá, a következő mérföldkövet a muzulmán Törökország nemzeti társasága, a Vörös Félhold Társaság megalakulása jelentette. A főként különálló társaságok együttműködésének alapjait aztán 1919-ben fektették le, amikor megalapították a Vöröskereszt – Vörösfélhold Társaságok Ligáját, ami jelenleg a A Vöröskereszt és a Vörös Félhold szervezeteinek Nemzetközi Szövetsége nevet viseli.

A szervezet kapcsán kell még megemlíteni a nemzetközi humanitárius jog alapjainak számító genfi egyezményeket is, hiszen az első, 1864-ben aláírt, a háborús sebesültek megkülönböztetés nélküli megsegítéséről szóló genfi egyezményt a Vöröskereszt atyja, Henri Dunant szövegezte meg.

A Nemzetközi Vöröskereszt Mozgalom alapelvei pedig - ugyan az évek során kiforrottabbá váltak és rengeteg nemzetközi szerződés töltötte ki őket további tartalommal - változatlanul megmaradtak: emberiesség, pártatlanság, függetlenség, önkéntesség, egység és egyetemesség.

 

 
 

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

   

  Hirdetés

   

  Hirdetés

   

  Hirdetés

   
   

  Hirdetés

  Hirdetés